Glumac Nikola Rakočević za Glas Srpske: Osjećam odgovornost prema Teslinoj filozofiji

Aleksandra Glišić
Glumac Nikola Rakočević za Glas Srpske: Osjećam odgovornost prema Teslinoj filozofiji

Beograd - Tesla ne bi imao ništa protiv da se ni ne zna za njegovo ime, a da se njegovi izumi koriste i primenjuju onako kako je on zamislio. Nije dobro da takve ljude pominjemo samo kada su veliki jubileji. Besmisleno je milosrđe za Božić ako si cele godine nemilosrdan.

Na ovaj način mladi i perspektivni glumac Nikola Rakočević objašnjava kako je doživio rad na novoj predstavi u kojoj mu je povjerena glavna uloga - tumačenje lika slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Premijera multimedijalne pozorišne predstave "FBI - Dosije Tesla", koju priprema Nele Karajlić povodom 160 godina od Teslinog rođenja, najavljena je za 19. novembar, a Rakočević sa ostatkom ekipe vrijedno radi na probama.

- Za glumca je čast da igra u bilo kojoj predstavi ili filmu koji ima edukativni značaj, koliko god da edukacija zvuči kao staromodna i ne toliko snažna fraza. Edukacija nam je, u današnje vreme više nego potrebna, bez obzira na to što su nam informacije dostupnije. S tim u vezi, čast mi je da budem deo te ekipe, bilo da igram izmišljen ili stvaran  lik - smatra glumac koji iza sebe ima nekoliko zapaženih filmskih i pozorišnih uloga.

Posebnu notu komadu, koji će prvi put biti izveden na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, daje činjenica da je Karajlić autor cijelog projekta.

- Saradnja sa Neletom je na najvišem nivou. Trudimo se da uzajamnim i kreativnim radom napravimo scene koje će biti najbolje za predstavu. U tu svrhu koristimo, bez zadrške, sva svoja iskustva i veštine - otkrio je Rakočević čiji je talenat prepoznat i na međunarodnoj sceni pa je 2014. dobio priznanje "Zvijezde u usponu" na 64. berlinskom filmskom festivalu.

A radnja novog komada smještena je u Njujork 1943. godine, kada Teslina smrt pokreće lavinu svjetskih obavještajnih službi za njegovim tajnim oružjem koje bi moglo promijeniti tok Drugog svjetskog rata.

- Da budem iskren, ja ne volim da veličam lik, već delo. Ljudi su slični, krhki i snažni u isto vreme, zavisno od toga kako ih pritiskaju okolnosti. Ali njihova dela mogu biti izuzetno velika. Moja odgovornost je prema delu Nikole Tesle, ali ne samo prema njegovim izumima, već prema njegovoj filozofiji. Ali time se bavi čitava predstava, tako da je odgovornost podeljena na sve učesnike predstave - obrazložio je svoju ulogu glumac koji je, i pored nagrada kojima može da se pohvali, veoma skroman. 

Jedno od priznanja, nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu "Travelator" dobio je prošle godine na Međunarodnom festivalu u Oldenburgu.

Filmska publika Rakočevića je do sada gledala u "Vojnoj akademiji", "Branio sam Mladu Bosnu, "Šišanju", "Šejtanovom ratniku", "Krugovima", "Skidanju"... 

U ulozi Nikole Tesle zakoračiće na scenu u gradu koji je prije 80 godina proglasio čuvenog naučnika za svog počasnog građanina.

Specijalni efekti

- Predstava o Nikoli Tesli je tehnički izuzetno zahtevna i najzahtevnije će biti uklopiti se sa ostalim elementima, sa specijalnim efektima, animacijom itd - kaže Nikola Rakočević.

Komad ima intrigantan naslov, a glavni junak ističe da svi predano rade na ovom projektu.

- Ne znam da li postoji nešto što javnost već ne zna, ali trudićemo se da pokažemo sve ono što je važno - najavio je glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana