Glumac Nebojša Dugalić o novim ulogama za Glas Srpske: Senke nad Balkanom donose serijsku revoluciju

Mirna Pijetlović
Glumac Nebojša Dugalić o novim ulogama za Glas Srpske: Senke nad Balkanom donose serijsku revoluciju

Banjaluka - Ansambl predstave "Milanković" Opere i teatra "Madlenijanum" iz Zemuna pokušao je da djelimično publici ukaže na značaj lika i djela velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića, a njihov komad je samo povod za dublje istraživanje koliko je veliki doprinos svjetskoj nauci dao ovaj harizmatični čovjek.

U to se mogla uvjeriti i publika u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, gdje je u ponedjeljak uveče gostovao ovaj zemunski teatar.

Lik Milutina Milankovića utjelovio je srpski glumac Nebojša Dugalić, koji je za "Glas Srpske" otkrio koliki je bio umjetnički izazov graditi lik jednog tako velikog čovjeka, a u razgovoru se dotakao i svojih novih glumačkih izazova, naročito uloge u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića.

- Činjenica da se Milankovićeve teorije i dan-danas proučavaju na velikim svjetskim univerzitetima govori koliko je on, u naučnom smislu, bio jedna renesansna ličnost. Bilo mi je jako inspirativno istraživati o njemu i graditi svoj lik, jer je zaprepašćujuće šta je taj čovek sve za života postigao - kazao je Dugalić.

Naglasio je i to da je nevjerovatno da je neko ko je toliko toga postigao tek tako zaboravljen kod nas, a vrednovao ga je cijeli svijet.

- Otuda i moja velika obaveza kao glumca da dam svoj umetnički doprinos čoveku koji je, slobodno možemo reći, umetnik među naučnicima - naglašava Dugalić.

Ovaj talentovani glumac ističe da uživa cijelim svojim bićem u onome što radi, što naravno potvrđuje veliki broj genijalno odigranih rola, kako na pozorišnim daskama tako i pred TV kamerama. Radi neprestano i uporedo na više projekata, a za glumu kaže da mu je neiscrpno vrelo smisla postojanja. Kada su nove role u pitanju, otkriva nam da sa kolegama Natašom Ninković, Olgom Odanović, Slavenom Došlom radi predstavu "Gozba".

- Lepa ekipa komada koji će uskoro premijerno biti izveden na daskama "Zvezdara teatra", a moram vam priznati da se jako zabavljamo na ovoj predstavi i baš je onako igramo za svoju dušu - iskren je Dugalić.

Ono što mu predstavlja veliku čast je uloga u seriji Dragana Bjelogrlića "Senke nad Balkanom", za koju kaže da će, ako bude snimljena onako kako je napisano i planirano, donijeti svojevrsnu revoluciju, kada je u pitanju srpska serijska produkcija.

- Igram generala Petra Živkovića, koji je u to vreme, od majskog prevrata i taj period između dva rata, bio jedna od najpresudnijih ličnosti. Bio je izuzetno uticajan i opasan čovek, od koga su zavisili mnogi istorijski tokovi iza kulisa glavne istorijske pozornice, gde su interesi pojedinaca određivali cele sudbine naroda - najavljuje Dugalić i dodaje da je tema izuzetno zanimljiva, jer prati lične priče, kao i globalni plan, a u odnosu na dešavanja na našim prostorima do Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana