Glumac Miloš Timotijević o ulozi u filmu Vlažnost za Glas Srpske: Mlađi autori donose novo viđenje filma

Aleksandra Glišić
Glumac Miloš Timotijević o ulozi u filmu Vlažnost za Glas Srpske: Mlađi autori donose novo viđenje filma

Beograd - Svaka uloga je važna, pa i uloge sa početka. Serija "Srećni ljudi" je bila moj prvi veći posao i nešto što me je lociralo na mapi. Bila je svakako velika čast igrati sa nekim od najvećih imena našeg posla: Batom Živojinovićem, Đuzom Stojiljkovićem, Danilom Lazovićem, Oliverom Marković.

Prisjetio se svojih prvih profesionalnih koraka beogradski glumac Miloš Timotijević koji je ove godine doživio veliku popularnost zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu "Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce.

- Samim tim što je uloga u filmu "Vlažnost" moja prva glavna uloga u dugometražnom filmu, posle 23 godine karijere, svakako je značajna. Kao i to što je to kruna moje dosadašnje saradnje sa Nikolom Ljucom i autorskom ekipom sa kojom on radi, ovo je naš četvrti zajednički projekat - kaže Timotijević.

Za film su stigla i prva priznanja, a premijere u Beogradu i Berlinu ispraćene su aplauzima.

- I mogu reći da me nije iznenadilo to što smo pozvani na berlinski festival, kao ni to što smo otvorili ovogodišnji FEST, a na kraju odneli čak četiri nagrade. Radeći sa Nikolom još od njegovih studentskih dana shvatio sam vrlo brzo da je on predodređen za velike stvari i počastvovan sam što sam igrao u skoro svim njegovim filmovima, pa se nadam da će se naša saradnja i nastaviti - iskren je glumac koji u filmu "Vlažnost" tumači lik Petra, mladog, uspješnog Beograđanina i predstavnika nove generacije.

- Činjenica je da smo svedoci generacije mladih autora koji donose jedno novo viđenje filma. A ono što nam je potrebno je dobar sistem finansiranja kinematografije i podrška sa vrha. Neke stvari se u poslednje vreme menjaju nabolje, ali to je previše sporo. Država mora da radi na zaštiti domaćeg filma. Nama fali više filmova. Različitih. Onih komercijalnih, ali i art, dokumentarnih… Puni bioskopi kada se prikazuju domaći filmovi, na prvom mestu - smatra Timotijević.

Za ulogu u filmu "Vlažnost" stigla je i nagrada, a glumac ističe da one uvijek sa sobom nose pozitivan efekat.

- Nagrada je potvrda da ste na pravom putu. Dokaz da su sve žrtve koje ste podneli na putu do cilja bile opravdane - kaže Timotijević.

Osvrnuo se i na stanje u srpskoj kinematografiji.

- Probajte da izbrojite koliko se godišnje snimi filmova u Srbiji. A onda pogledajte koliki procenat njih je dobio jednu ili više nagrada u inostranstvu. Skoro svake godine izađe bar jedan, ako ne i više filmova koji su veoma zapaženi ne samo u regionu već i šire. Dobro se kotiramo kad pogledamo koliko filmova se kod nas uopšte snimi - ocijenio je glumac koji je igrao u više televizijskih serija.

Ne postoji neka posebna uloga koju bi želio da odigra.

- Voleo bih da se nastavi tendencija koja je počela sa ulogom Vasketa u "Vojnoj akademiji" pa se nastavila sa "Ničijim detetom", "Čizmašima" i "Vlažnosti", a to je da dobijam kompleksne zadatke. Uloge koje imaju tri dimenzije, one koje su izazov - otkriva Timotijević.

Kada može da bira između pozorišta i filma, radije se odlučuje za svjetlo kamere.

- Uvek govorim da je gluma pred kamerom ono što me više interesuje i zbog čega sam i počeo da se bavim ovim poslom. Kada to uzmemo u obzir, pozorište mi nije strano i postoje retki pozorišni reditelji sa kojima je zadovoljstvo raditi. Nažalost, većina njih ne dobija često priliku da radi u beogradskim pozorištima, samim tim ni ja ne igram često u pozorištu - priznaje Timotijević.

"Vojna akademija"

- Jako se radujem što ću ponovo raditi sa Dejanom Zečevićem kao i celokupnom glumačkom ekipom na snimanju nove sezone serije "Vojna akademija". To je jedan od lepših poslova u mojoj karijeri. Uvek je pozitivna atmosfera na setu, a za to je najzaslužniji Zeka - priča Miloš Timotijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana