Glumac Igor Gudelj: Gorak ukus uz Emigrante

Aleksandra Madžar
Glumac Igor Gudelj: Gorak ukus uz Emigrante

Banjaluka - Komad "Emigranti" je sarkastična komedija sa primjesama melodrame, koja počinje i završava smijehom, ali publici na kraju ostaje gorak ukus u ustima.

Ovim riječima mladi i talentovani glumac iz Trebinja Igor Gudelj najavljuje gostovanje predstave po tekstu Slavomira Mrožeka, koju će zaljubljenici u teatar imati priliku da pogledaju 9. februara na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Komadom poljskog dramaturga, Gudelj je zaokružio cjelinu na svom glumačkom putu, pa su "Emigranti" premijerno izvedeni 5. juna kao njegova diplomska predstava na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru pod mentorstvom profesora Ferida Karajice.

- Režijom se detaljno niko nije bavio, samo je u finalnom procesu našeg rada profesor obogatio naš dotadašnji rad nekim minijaturnim režiserskim finesama. Naime, riječ je o duo-drami u kojoj igramo moj kolega sa klase Ivan Skoko i ja, a koju žanrovski svrstavamo u komediju - objasnio je Gudelj.

Likovi iz ove drame, su kako je rekao, intelektualac i fizički radnik koji stanuju u jednom neurednom, propalom podrumskom sobičku.

- Intelektualac je politički prognanik iz otadžbine, zbog svojih ideala i ideala istomišljenika, koji želi da napiše svoje veliko djelo o sudbini ropstva, a fizikalac namjerava da zaradi gomilu novca i da se vrati u otadžbinu. Osuđeni su na život u tuđini, bez povratka. Jedan svjestan toga, a drugi ne. U novogodišnjoj noći uz čašicu više, otvaraju se sve karte na stolu - ispričao je mladi glumac.

U tekstu, koji je prepun sarkazma, isprepletenih sukoba dvojice cimera, Gudelj i Skoko pokazaće snagu svog talenta, u komediji koja u svojim intervalima daje osjećaj sentimentalnosti, proizvedene životnom izdvojenošću likova iz sredine kojoj oni rođenjem pripadaju.

- Poslije sva tri dosadašnja izvođenja "Emigranata" reakcije publike su bile iznenađujuće pozitivne i dugoročne, što se nadamo da ćemo doživjeti u Banjaluci - rekao Gudelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana