Glumac Branislav Trifunović za Glas Srpske: Kultura je neophodna za stabilno društvo

Ratomir Mijanović
Glumac Branislav Trifunović za Glas Srpske: Kultura je neophodna za stabilno društvo

Trebinje - Moć pozorišta i filma, pogotovo teatra u poslednje vreme je velika. Pozorište može da izazove pažnju, odijum u narodu. Angažovane predstave moraju da postoje da bi izazvale reakcije. Uostalom to je jedna od najvećih uloga dramske umetnosti.

Istakao je ovo glumac Branislav Trifunović, koji je poslije projekcije filma "Burek" reditelja Vladana Nikolića, u četvrtak uveče, na Četvrtom festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju za "Glas Srpske" govorio o stanju u kulturi, fenomenu "Trifunovića" i novim projektima.

Ono što je dalo posebnu notu filmu je pojavljivanje Branislava i Sergeja, prvi put, rame uz rame na filmskom platnu, a mlađi Trifunović ističe da je saradnja sa bratom bila odlična.

- Pomislili smo da bi bilo lepo da se pojavimo zajedno na filmu. Ovaj film je bio idealan trenutak. Nismo od toga pravili neku presiju. Bila je divna ekipa i okruženje. Sve se poklopilo. Svi smo uživali. I dobro se zabavljali. Odlična energija između nas prenela se i na platno i na celu ekipu. Smeh je zaštitni znak filma, duhoviti način gledanja na stvari - ispričao je on.

"Burek" je komedija koja je snimana u Grčkoj, a koja govori o ekonomskoj krizi. Na veoma originalan i duhovit način glumci iz različitih zemalja predstavljaju svako svoj narod. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu mijenja život. A upoznaju se na porciji bureka.

- Podeliti burek sa ljudima koje god da su vere i nacionalnosti je poenta ovog filma. Živeo burek - istakao je Trifunović.

Reditelj je, kako kaže, uspio da okupi dosta kvalitetnih glumaca oko jedne jedine ideje.

- To je dobro, u momentu kada razlike između nas počnu da dominiraju, postoji jedna stvar oko koje se možemo okupiti. Nije važno s čim je burek nego s kim je burek - kaže Branislav.

Priliku da dijeli scenu sa ocem, glumcem Tomislavom Trifunovićem i bratom takođe je imao, ali bile su to situacije u kojima nisu zajedno radili na projektu, već je Sergej "uskakao" nekoliko puta.

- Otac i ja smo radili nekoliko predstava zajedno, među njima je i "Tvrđava" režisera Nebojše Bradića, povodom 40 godina njegovo umetničkog delovanja. Sticajem okolnosti, uskočio je nekoliko puta i Sergej, tako da smo bili na sceni zajedno, ali od početka da smo svi zajedno radili, to ne - priča Trifunović.

Ideja za zajednički projekat, koji bi im mnogo značio, ima, ali teško su ostvarive.

- Kada je umetnost u pitanju, teško ide. Nema novca za kulturu. Fenomen "Trifunovića" jeste interesantan, neko bi možda mogao da pomogne realizaciju jednog takvog projekta. Ali kada nema novca za druge, mnogo važnije stvari, onda nije realno očekivati ni naš zajednički projekat - kazao je glumac.

Prokomentarisao je i stanje u kulturi u Srbiji, podsjećajući da je Srbija upravo dobila novu vladu, ali da se u višečasovnim raspravama nijednom nije spomenula kultura.

- To dovoljno govori o odnosu prema kulturi. Ne bih ja tu ništa više komentarisao. Kultura je jedna od grana koje najviše razvijaju jedan narod. To ljudi moraju da shvate. Kultura je neophodna da bi nam društvo postalo stabilno i normalno. Mislim da nismo ni stabilni ni normalni - naglasio je Trifunović.

Odrastanje uz oca glumca

Bez obzira na činjenicu da su braća Trifunović odrastala uz oca glumca, on, priča Branislav, nikad nije uticao na životno opredjeljenje njega i brata.

- Otac je svoj izbor napravio davno i nikada se nije mešao u naš. Nije nam to nametnuto nikada. U pozorištu sam već 30 godina, od osme godine glumim. Kada god je trebalo neko dete u pozorištu, po automatizmu su zvali Sergeja ili mene - prisjeća se on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana