Glumac Aleksandar Ristanović pred izvođenje monodrame u Banjaluci: Lično preispitivanje u sudnici

Aleksandra Madžar
Glumac Aleksandar Ristanović pred izvođenje monodrame u Banjaluci: Lično preispitivanje u sudnici

Banjaluka - Atmosferu u sudnici, u kojoj je student četvrte godine glume Aleksandar Ristanović optužen da je protraćio vrijeme koje je proveo studirajući, osjetiće svi oni koji u subotu, 16. aprila, u 20 časova dođu u Art klub Prostor na dobro poznatoj adresi, stan u Kordunaškoj 22, gdje će gorepomenuti "optuženi" izvesti monodramu "Sudnica".

- Ono što će sigurno biti nesvakidašnje jesu forma predstave i način igre (više likova i brze transformacije) - ispričao je za "Glas Srpske" Ristanović, dodajući da je publika porota i da će ona odlučiti da li je kriv. "Sudnica" je nastala kao ispitna predstava na predmetu gluma 7 o temi "Ja u svetu glume".

- Kao student četvrte godine koga još svega par ispita deli od diplome, postavljam sebi pitanje "Kuda dalje?". To pitanje nije samo egzistencijalne prirode, već i estetske. Koji put biram? Put izražavanja sebe ili put podražavanja masi? Put ogoljenosti ili put šminke? Ka idealu ili ka afirmaciji? Međutim, mnogi kažu da sve to zapravo nije moj izbor. Da nisam ja taj koji bira već koji je biran - ističe Ristanović.

Govore mu, kako kaže, i to da će tek poslije Akademije vidjeti šta je to surova realnost.

- Moram priznati da me je to uplašilo. Pa i pokolebalo. Imao sam potrebu da se preispitam. Da se mislima vratim u onaj trenutak kada sam izašao pred komisiju na prijemnom ispitu. Da opet proživim onaj momenat kada sam saznao da sam postao student glume. Da upitam svoje srce: "Zašto gluma?" Ova predstava je odgovor na to pitanje - objasnio je on.

Ovo je prvi put da se u Art klubu Prostor izvodi monodrama, ali Ristanović je i ranije nastupao na alternativnim scenama, za koje smatra da su neophodne.

Odgovornost

- Izvođenje monodrame je prilično zahtevno. Ovo je fizički i glumački izazov za mene. Tekst "Sudnice" sam sam pisao, tako da je odgovornost potpuna. Moja razmišljanja, strahovi, preispitivanja, ljubav i sve što mi se dogodilo prethodnih godina izlilo se u tih četrdeset i pet minuta igre - rekao je Aleksandar Ristanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana