Glavna nagrada za Bure baruta

Aleksandra Madžar
Glavna nagrada za Bure baruta

Banjaluka - Ne postoji mjesto na ovom svijetu od kojeg talenat ne može stvoriti umjetnost. Tako su i studenti četvrte godine banjalučke Akademije umjetnosti u klasi profesora Željka Mitrovića u dvorištu Studentskog kulturnog centra u Beogradu, drveće, betonsku ploču, metalne šipke iskoristili za scenografiju i pod svjetlima neba izveli komad "Bure baruta".

 Bilo je to prvo učestvovanje na važnom 11. festivalu internacionalnog studentskog teatra, "FIST", jednako značajnom i za mlade glumce i njihovog profesora, jer su se u Banjaluku vratili ponosni sa glavnom nagradom za najbolju predstavu. Reakcije žirija, ali i konkurencije bile su više nego pozitivne, pa su pohvale na račun glume i ideje same postavke stizale i od učesnika iz Rusije, Poljske, Novog Sada, Hrvatske...

 

- Ekipa iz Novog Sada nas je pozvala da budemo gosti na Sterijinom festivalu Pozorja mladih, gde su oni spremni da finansiraju naš dolazak. Kolege sa drugih akademija i drugih država su iznenađene što je naša predstava prilično nesvakidašnja. Ostale su bile u nekim akademskim okvirima, onako kako i mi obično radimo - ispričao je Mitrović i dodao da je "Bure baruta" idealan komad za prostore koji nisu tipični, te da ga u Banjaluci izvode u natkrivenoj garaži.

Predstava je, kako kaže, jako aktuelna i govori o nagomilanoj negativnoj energiji, pritisku savremenog svijeta, koja se prvenstveno odražava na mlade ljude i sprema se da eksplodira kao bure baruta.

- Ipak, između ostalog govori i o praštanju i tome kako postoji nada i za razumevanje mladih ljudi koji bi trebalo da prihvate mudrost starijih, ali i potreba da se stariji približe mladima i shvate da na njima svet ostaje, jer oni su ti koji su nosioci budućnosti i progresa - naglasio je Mitrović.

U komadu, koju traži angažovanu publiku i koji je nabijen konfliktnim situacijama iz života, svoj talenat su pokazali Marko Vukosav, Aleksandar Runjić, Aleksandar Ristanović, Tijana Jovanović, Srđan Knjeginjić, Marko Nedeljković, Ena Radovanović, Dragan Vučić, Maja Vujanović, Milica Dimitrić i Nikola Janošević.

Pomoć

- Moram napomenuti da smo imali velikih problema i da je odlazak na festival bio pod znakom pitanja, ali zahvaljujući razumevanju rektora Stanka Stanića, ipak smo otišli i zaista želimo da mu zahvalimo - kazao je Mitrović.

Čestitka

Banjalučko studentsko pozorište uputilo je čestitke kolegama.

- Ovo je potvrda da Dramski odsjek kojim rukovodite predano radi na stvaranju kvalitetnog studijskog programa. Drago nam je što je kvalitet studenta glume Akademije umjetnosti u klasi prof. Željka Mitrovića prepoznao veliki centar kakav je Beograd i nadam se da će ova nagrada biti na pravi način prihvaćena u javnosti - poručili su iz pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana