Glavna nagrada otišla u Švedsku

Aleksandra Rajković
Glavna nagrada otišla u Švedsku

Banjaluka - Gran pri šestog Međunarodnog filmskog festivala “Kratkofil plus” pripao je filmu “Plemeniti pastuv” rediteljke Sofije Priftis iz Švedske.

Festivalske nagrade dodijeljene su u subotu uveče na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a manifestacija je završena juče programom “Kratkofil junior” koji je održan u Domu omladine.

- Otkad je politička korektnost postala najvažniji društveni zahtjev, nije samo osvježavajuće, već je i neophodno preispitivati je. Ovaj film, ispričan poput bajke u obliku sapunice, hrabar je, iritantan i smiješan, nikada ne ispunjava očekivanja i posjeduje fascinantnu estetiku - obrazložio je žiri odluku za dodjelu Gran prija.

Žiri festivala činili su filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba Božidar Trkulja, švajcarski vizuelni umjetnik i reditelj Korina Švingruber-Ilić, direktor i selektor “Kratkofilovog” partnerskog festivala “Vijena indipendent šorts” iz Beča Daniel Ebner.

Za najbolji igrani film proglašen je “Ljudski faktor” režisera Tibola l'Teksijea iz Francuske. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno je filmu “Tamjan” čiju režiju potpisuje Abdurahman Oner iz Turske.

Najbolji animirani film je “Benefito machine IV” u režiji Žosi Malis iz Španije, a posebnim priznanjem u ovoj kategoriji nagrađen je film “Ed” Gabrijela Garsije iz Brazila.

U kategoriji dokumentarca pobjednik je “Arekara, život poslije” rediteljke Momoko Seta iz Japana.

Nagrada za najbolji eksperimentalni film dodijeljena je ostvarenju “Isprana” u režiji Dafine Mero iz Izraela, a posebno priznanje osvojio je film “Vrata života” koji su režirali Hanes Vartijainen i Peka Vejkolainen iz Finske.

“Kava sa džemom” hrvatskog reditelja Filipa Peruzovića najbolji je regionalni film, a u istoj kategoriji posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Bez granica” reditelja Srđana Šipke iz Banjaluke.

- Posebno priznanje mi je veliki podsticaj i motivacija za dalji rad - kazao je Šipka.

Nagrada publike pripala je filmu “Selo koje zviždi” Nikolasa Rovela iz Velike Britanije.

- Filmovi na ovogodišnjem festivalu bili su jako zanimljivi, ali i okrenuti publici, što je veoma bitno. Odluke smo donosili zajedno i trudili smo se da izaberemo najbolje u svakoj kategoriji - kaže Daniel Ebner.

Izvršni direktor Festivala Sandra Josović podsjetila je da je održavanje festivala bilo dovedeno u pitanje zbog smanjenog budžeta, ali kaže da se raduje što je posjećenost bila odlična.

Publika je u subotu uveče imala priliku da pogleda film “Košnice”, koji je prikazan poslije pobjedničkog ostvarenja “Plemeniti pastuv”.

Junior program

U okviru programa “Kratkofil junior” osam učesnika učestvovalo je u četiri filmske radionice. Koordinator projekta Dušica Ilić kaže da su učesnici imali od 11 do 16 godina.

- Ovog puta uzeli smo adaptaciju grčkog mita o jabuci razdora. Učesnici radionice su tu priču osavremenili i prikazali kako je ljubav iznad svega - kazala je Ilićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana