Glasovi mladih pjesnika iz Srpske

Aleksandra Glišić
Glasovi mladih pjesnika iz Srpske

Novi Sad - Panorama pesnika "Da dopletem venac započeti" pokazuje da je poezija uvek živa, samo se na mahove primiri i pušta da pored nje bubnjaju površni estradno-medijski talambasi.

Riječi su ovo književnika Nenada Grujičića, koji je priredio panoramu pjesnika u izdanju "Brankovog kola" iz Novog Sada, koja obuhvata i poeziju 20 književnika iz Republike Srpske.

- Povod za panoramu je stotinu objavljenih pesničkih knjiga u "Brankovom kolu", koje po svom prepoznatljivom konceptu sabira srpske pesnike i umetnike ekavskog i ijekavskog miljea - kazao je Grujičić.

Podsjetio je da su baš u "Brankovom kolu" svoje prvence objavili mladi talentovani autori iz Srpske Milan Rakulj, Irena Bera, Aleksandra Marilović, Nataša Glamočanin, Maja Stanojević, Darka Herbez, Mirjana Kajtez, Goran Gavrić Grga i Morana Vukmir. Takođe, objavljene su i knjige afirmisanih pjesnika, kao što su Predrag Bjelošević, Željko Pržulj, Mićo Savanović, Duško Ž. Popović.

- Objaviti knjigu u izdanju ovako značajne institucije znači, pre svega, dobiti amblem značajne kulturne misije, naći se u krugu privilegovanih. Imam osećaj da mladi pesnici u Srpskoj nemaju institucionalnu podršku - istakao je Grujičić.

Ukazao je na činjenicu da se nagrade "Brankovog kola" u Srbiji dodjeljuju duže od četiri decenije i da je priznanje "Pečat varoši sremskokarlovačke" pripalo značajnim srpskim pjesnicima iz BiH, među kojima su Dara Sekulić, Stevan Tontić, Boro Kapetanović... Slično je i sa nagradom "Stražilovo".

- Za kulturu Republike Srpske nije dobro da ona nagrađuje samo pesnike iz Srbije, a da ne vidi svoje. Pesnici iz Srbije često zgrabe nagradu i privilegije u Republici Srpskoj, a zatim odu i ništa ne urade za svoje kolege preko Drine - smatra Grujičić.

Panorama, naglasio je Grujičić, skreće pažnju na najbolje pjesme autora raznih generacija.

- Poezija je mnogo važna za kulturno nasleđe i opstanak jednog naroda. Bez razvijenog pesničkog jezika nestaje i maternji. Ova panorama ponovo afirmiše ono što je najbolje u stvaralaštvu svakog pesnika ponaosob. Svaki pesnik je uvršten sa po jednom najboljom pesmom - ocijenio je Grujičić.

Izbor

- Panoramom je obuhvaćena i poezija svetskih pesnika, od kojih su neki bili laureati naše međunarodne nagrade "Branko Radičević". To su Dejvid Herbert Lorens (Engleska) i Rihard Pitras (Njemačka), Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Valerij Latinjin (Rusija), Kerol En Dafi (Engleska) i Babken Simonjan (Jermenija) - kazao je Nenad Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana