Glas umjetnika treba da se čuje

Ratomir Mijanović
Glas umjetnika treba da se čuje

Trebinje - Kultura i domaći stvaraoci u kulturi zaslužuju bolji status u Trebinju, a jedan od načina da se stanje popravi jeste - da se glas umjetnika i kulturnih radnika odlučnije i snažnije čuje na mjestima gdje se odlučuje, rečeno je na prvoj sesiji razgovora koja je održana prvog dana ovogodišnjeg festivala "Dani malih stvari", koji se održava u Trebinju, a u organizaciji Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja.

Na dvočasovnoj sesiji, koja je okupila umjetnike, predstavnike udruženja stvaralaca u kulturi i ustanova kulture, između ostalog, rečeno je da je Trebinje već dvije decenije opredijeljeno da bude grad kulture i da se za te potrebe svake godine planira novac u budžetu, ali je pitanje da li se taj novac troši na najbolji način.

- Ne možemo računati na zavidan status kulture, ako praktično ne postoji nikakav status umjetnika ili stvaralaca u kulturi grada. Imamo političke kampanje u kojima nikome na pada na pamet da pomene kulturu i umjetnost. Imamo političare koji su prisutni u kulturi četiri godine svoga mandata, a nakon toga ih ne možemo vidjeti ni na kakvom kulturnom događaju. Dakle, govorim o ljudima koji nemaju nikakvih unutrašnjih potreba za kulturom. I odatle potiče cijeli naš problem - kaže organizator manifestacije Željko Milošević, direktor Kulturne scene "Male stvari".
On je dodao da će umjetnici i kulturni stvaraoci Trebinja nastaviti da tragaju za načinom da se izbore za bolji status, zbog čega je nova sesija o istoj temi zakazana za 29. oktobar.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" Nina Lojević-Milinić smatra da je put ka rješenjima u organizovanju udruženja koje će okupiti stvaraoce svih oblasti kulturnog rada i umjetnosti.

- Dakle, udružiti se i zajedničkim glasom - oglasiti se. Samo se kroz organizovani javni angažman možemo nametnuti onima koji odlučuju i izboriti se za naša prava i rješenje problema - ističe Lojević-Milinić.
Direktor JU Kulturni centar Trebinje Dejan Bodiroga poručio je na skupu da su vrata ove ustanove širom otvorena svim kulturnim stvaraocima Trebinja.

Monodrama

Devet interdisciplinarni festival "Dani malih stvari" otvorio je direktor Željko Milošević, koji je istakao da veliki rad i odricanje stoji iza Kulturne scene "Male stvari" i da je prošlih godina festival okupljao pozorišne umjetnike sa svih prostora nekadašnje države, a ove godine je sve znatno skromnije.
Nakon svečanog otvaranja, nastupili su članovi Plesnog kluba "Maris", a potom je mostarski glumac Ivo Krešić izveo monodramu "Otirač-van men šou". Monodrama, koja je Krešićev autorski projekat, ismijava dvoličnost društva, a do sada je igrana više od 100 puta u BiH i Hrvatskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana