“Glas Srpske” na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Ilijana Božić
“Glas Srpske” na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Magični grad, u kojem se susreću Sava i Dunav, grad koji osvaja ljepotom, tamo gdje su izlasci i zalasci sunca posebna draž, u oktobru živi jesenju bajku posvećenu knjigama i kulturi.

Ovo je mjesec posvećen knjigoljupcima, onima koji na život bez knjiga gledaju kao na život bez srca, a Beograd okupan bojama jeseni ispunjava srca svih jer otvara vrata riznice knjiga.

Ekipa “Glasa Srpske” zajedno sa agencijom “Travel 4 fun” posjetila je 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji se nakon dvije godine pauze održava pod sloganom “Povratak napisanih”. Ova smotra pisane riječi okupila je veliki broj izdavača i izlagača, čime je pokazala da je zaista jedan od najznačajnijih književnih i kulturnih događaja u regiji.

Bogati štandovi prepuni raznovrsnih knjiga, od klasika svjetske i srpske književnosti pa do novije moderne literature, pristupačni su kupcima i kad su pitanju cijene sve do 30. oktobra. U potrazi za kvalitetnim štivom primijetili smo da se posjetioci zadržavaju na štandovima “Lagune” i “Vulkana”, ali je veliki broj i onih koji pazare na raznolikom štandu “Booke”. Da knjigoljupci obožavaju fantastiku posvjedočio nam je štand “Čarobne knjige”, gdje su bile velike gužve.

Ipak, veoma smo se obradovali kad nas je put doveo do Izdavačke kuće “Imprimatur”, jedinog izdavača iz Republike Srpske na sajmu u Beogradu. O tome smo razgovarali sa njihovim predstavnikom Borisom Maksimovićem.

- Ovo je prvi put da smo na beogradskom sajmu, a da imamo naš štand. Mnogo smo uzbuđeni jer sajma nije bilo dvije godine, a ovo je najvažniji kulturni događaj u čitavoj jugoistočnoj Evropi i dosta je posjećen. Posljednji put smo bili 2019. godine preko Zajednice izdavača i taj nastup, iako smo imali samo mali dio tog zajedničkog štanda, mnogo nam je značio za pozicioniranje u Srbiji, za promociju izdanja i upoznavanje publike. Ovdje smo svih osam dana i ovo je prilika za popravku štete koju je korona napravila - objasnio je Maksimović.

Nakon razgovora sa Maksimovićem primijetili smo da je broj posjetilaca veći, jer smo se sudarali sa ljudima kojima su svu pažnju usmjerili na raznolike štandove ne bi li pronašli izdanja zbog kojih su došli, a neki, bogami, prevalili i dobar dio puta dolazeći iz drugih država. Ovo carstvo knjige mami ljepotom, a istinskim knjiškim moljcima potrebno je mnogo vremena da pregledaju literaturu koju sajam nudi.

Na štandu Izdavačke kuće “Arhipelag” ispunjenom djelima Danila Kiša, ali i naše književnice Tanje Stupar Trifunović i drugih značajnih pisaca, srdačno nas je dočekao književnik i vlasnik ove kuće Gojko Božović, istakavši da je našoj savremenoj kulturi potreban događaj kao što je Sajam knjiga.

- Ovo je istovremeno veliki društveni događaj i promocija savremene književnosti i kulture. Književnost je ostala bez javnog prostora, marginalizovana je, potisnuta na obode javne vidljivosti i ovaj sajam je u tom smislu uvek bio značajan argument da se savremene knjige, kultura i pisci koliko-toliko, bar u vreme Sajma knjiga, vraćaju u središte života - ispričao je Božović.

Dodao je da najveći broj posjetilaca dolazi iz Republike Srpske i unutrašnjosti Srbije.

Srećni i zadovoljni, sa kesama punim knjiga, sa beogradskog Velesajma u društvu prijatne i vedre ekipe “Travel 4 fun” produžili smo put do čuvene Knez Mihailove ulice. Sunčan nedjeljni dan obojen jesenjim toplim bojama bio je kao savršen za šetnju Kalemegdanom s pogledom na ušće Save i Dunava.  Posmatrajući zalazak sunca sa Beogradske tvrđave, slušajući izvođenje klasične muzike dvoje mladih umjetnika i posmatrajući mnoštvo vedrih lica shvatili smo da je energija ovog grada zaista čarobna i da je baš to ono zbog čega mu se često vraćamo.

Sjajnu atmosferu na putovanjima sa agencijom “Travel 4 fun” moguće je ponoviti već tokom novembra, kada pripremaju prave jesenje avanture u Grac, Zagreb, Opatiju i Beč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana