"Glas" organizuje 29. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci: Književna smotra u Ćopićevu čast

Branislav Predojević
"Glas" organizuje 29. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci: Književna smotra u Ćopićevu čast

BANjALUKA - U organizaciji "Glasa Srpske” od 17. do 23. septembra u Sportskom centru "Borik" održaće se 29. Međunarodni sajam knjige "Banjaluka 2024", koji je posvećen liku i djelu slavnog srpskog književnika Branka Ćopića.

Svečano otvaranje 29. Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci je 17. septembra u 18 časova, a književnu besjedu ove godine  govoriće književnik i akademik Milosav Tešić iz Beograda, predsjednik Zadužbine "Branko Ćopić". Sajam će biti lijepa prilika da se podsjetimo na bogato književno i životno djelo književnika Branka Ćopića, od čije je tragične smrti ove godine proteklo tačno četiri decenije.

Nakon svečanog otvaranja i književne besjede od 19 časova planirano je književno veče "Sjećanje na Branka Ćopića" u kojoj učestvuje akademik Tešić i književnik Ranko Risojević iz Banjaluke, dobitnik nagrade za prozno djelo koju dodjeljuje Zadužbina "Branko Ćopić".

Predsjednik Zadužbine, akademik, književnik i publicista Milosav Tešić, kaže da mu je izuzetna čast i velika odgovornost što je dobio priliku da održi besjedu u Ćopićevu čast, na samom izvoru njegovog književnog djela.

- Velika mi je čast i zadovljstvo što sam dobio poziv od banjalučkog sajma knjiga i "Glasa Srpske"  da održim besedu  o Ćopiću u Banjaluci i Krajini. Upravo sa prostora Krajine potiče Branko Ćopić, kao i Petar Kočić, književni velikani u čijoj je prozi srpski jezik postigao svoje najviše izražajne mogućnosti. Naravno postoji još mnogo pisaca iz Republike Srpske, osobito iz Bosanske krajine koji potvrđuju i nastavljaju  ono što su u svoje vreme potvrdili i osvedočili Kočić i Ćopić - rekao je Tešić.

Poznati pisac godinama je član Zadužbine "Branko Ćopić" koja, kako on sam ističe, u okviru svojih skromnih mogućnosti postojano čuva sjećanje na velikana krajiške i srpske književnosti.

- Takođe, u Banjaluci ću uz pomoć pisca Ranka Risojevića detaljno predstaviti rad Zadužbine "Branko Ćopić", koja djeluje u okviru Srpske akademiji nauka, a čiji sam ja predsednik. Uz Risojevića, koji je jedan od dobitnika nagrade naše zadužbine, na spisku dobitnika nalaze se neka od najpoznatijih imena naše književnosti. Istakao bih i to da se naše nagrade isključivo finansiraju od sredstava iz ostavštine Branka Ćopića. I to je jedina zadužbina u Akademiji ili jedina fondacija koja raspolaže samo sopstvenim sredstvima - ističe Tešić.

Takođe, trebalo bi pomenuti da će 8. septembra na sajmu o djelima Branka Ćopića govoriti književnici koji su takođe dobitnici nagrade Zadužbine "Branko Ćopić", poput književnika Vladimira Kecmanovića i Marka Krstića, profesora Zorana Opačića i pisca Aleksandara Jovića.

Jedan od učesnika ove književne večeri biće i banjalučki književnik Berislav Blagojević, koji kaže da bi volio da je povod za ovo književno sjećanje radosniji, ali da svako sjećanje na Ćopića predstavlja iskrenu radost za svakog poštovaoca pisane riječi.

- Iako su mi mnogo draža obilježavanja godišnjice rođenja ili kakvog drugog radosnog događaja, čast mi je da učestvujem u jednom od planiranih razgovora o Branku Ćopiću na 29. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci. Na ovaj način, ne samo da ćemo obilježiti 40 godina od smrti velikog pisca, nego ćemo to učiniti na pravom mjestu, među knjigama i ljubiteljima knjiga. Istina, Ćopić je veoma prisutan i danas, ali nije na odmet iskoristiti ovakvu priliku da se podsjetimo šta je njegovo stvaralaštvo značilo za nas kao čitaoce, ali i za nas kao pisce - rekao je Blagojević.

I ove godine zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci na sajmu će biti prisutni i brojni izdavači iz Srbije na štandu Ministarstva kulture Republike Srbije. Prijava promocija naslova knjiga izdatih u vremenu između dva sajma u Banjaluci drugih izdavača su u toku.

SATNICE

Sajam počinje 17. septembra u 10 časova i trajaće do ponedjeljka, 23. septembra. Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 časova, osim u ponedjeljak kada traje do 17 časova.

Tema sajma je kao i uvijek predstavljanje produkcije domaćih i inostranih izdavača, predstavljanje pisaca i prateći programi.

- Sajam knjige u Banjaluci jeste mjesto promocije novih izdanja, mogućnost susreta sa izdavačima i poznatim književnicima sa naših prostora. Pozivamo Vašu izdavačku kuću da promoviše svoja izdanja naslova knjiga na 29. Međunarodnom sajmu knjiga - poručili su organizatori. Cijena ulaznice iznosiće jednu KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana