Glas i muzika oslikali stihove Dare Sekulić

Aleksandra Madžar
Glas i muzika oslikali stihove Dare Sekulić

Istočno Sarajevo - Tokom cijelog života sam, na neki način, sarađivala sa slijepima, jer sve ove godine živim sa jednim okom i liječila sam se po klinikama i odmaralištima. U osnovi ova audio-knjiga je djelo direktora Želimira Radinovića koji vodi Specijalnu biblioteku u Banjaluci koja izdaje književnost za slijepa i slabovida lica.

Ispričala je ovo cijenjena srpska književnica Dara Sekulić na promociji svog prvog izdanja poezije "Udari mora" u audio-obliku održanoj u srijedu uveče u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ona je zahvalila Radinoviću zbog činjenice da je poema "Udari mora" postala dio ove biblioteke, što će omogućiti i slijepim i slabovidim licima da uživaju u zvučnom doživljaju poezije, te direktoru Forum teatra Vitomiru Mitriću koji je organizator promocije ovog audio-izdanja.

Kao i obično, kada ova dama pisane riječi predstavlja svoje djelo, veliki broj posjetilaca dolazi da joj ukaže poštovanje, pa je tako bilo i ovaj put.

Narator poeme Aleksandra Mitić-Štifanić ponosna je, kako kaže, što je imala priliku da na ovakav način sarađuje sa Sekulićevom.

- Bilo je čarobno raditi i stvarati jednu vrstu nadograđene audio-knjige jer su uključeni i muzika i zvučni efekti. Korisnici ove audio-knjige neće, dakle, samo uživati u izgovorenim stihovima već i imati doživljaj atmosfere koju nosi poezija Dare Sekulić - rekla je Štifanićeva.

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Želimir Radinović najavio je da će nakon promocije uslijediti i distribucija ove audio-knjige po udruženjima i organizacijama slijepih i slabovidih.

- Za početak ćemo omogućiti da ova knjiga u ovakvom formatu bude dostupna svima koji žele da je čuju. Sama knjiga je urađena na neobičan način kada je riječ o ovoj vrsti izdavačke djelatnosti jer u pozadini ima muziku. Iako slijepi ljudi ne vole da čuju šumove, usudio bih se reći da je ovo izvanredno ostvarenje - istakao je on.

Radinović je zahvalio Forum teatru Istočno Sarajevo i Aleksandri Mitić-Štifanić, koja je pročitala djelo, tako da u njemu neće uživati samo slijepa lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana