Gitarista Vojko Vešligaj: Vihor strasti u fado notama

Mirna Pijetlović
Gitarista Vojko Vešligaj: Vihor strasti u fado notama

Banjaluka - U Banjaluku dolazimo sa pozitivnim emocijama, pogotovo jer smo u ovom predivnom gradu prije dvije godine u punom Banskom dvoru - Kulturnom centru doživjeli fantastičan debi.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" akademski muzičar, gitarista Vojko Vešligaj iz "Maskara kvarteta", koji iz Slovenije dolaze u Banjaluku, da bi ljubiteljima fado nota pružili nezaboravno putovanje na koncertu koji će biti održan u subotu, 21. februara, u Narodnom pozorištu RS, u organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika RS.

- Nikada nećemo zaboraviti divnu publiku koja je pozitivno doživjela naš koncert i jako dobro shvatila šta im želimo reći - prisjetio se Vešligaj prvog gostovanja u Banjaluci.

Vihor strasti i mir okeana koji počivaju negdje između Iberijskog poluostrva, Južne Amerike i njihovog bogatog narodnog predanja, muzičke su muze koje povezuju muzičare "Maskara kvarteta", Polonu, Timija, Vojka i Mitju.

- Ovaj put za repertoar u Banjaluci smo, pored obaveznog fada i tanga, izabrali i pokoje iznenađenje, nešto što publika neće možda očekivati od nas. Ali neka to ostane tajna do koncerta. Neke stvari su naš "željezni repertoar", a neke još nisu čuli u takvom sastavu i upravo zato će sigurno biti veoma interesantno i za svakoga ponešto - najavljuje Vešligaj.

Njihova muzika punokrvno, neposredno i sažeto prelijeva čežnju zarobljenu između ulica Montevidea, Buenos Ajresa i Lisabona, između radosti i tuge trgovaca, mornara i afričkih doseljenika. To je muzika koja se svira noću, kada su sve maske dozvoljene, muzika koja dolazi s mjesečinom i umire sa svitanjem.

Performans u nastupu, ističe Vešligaj, ne praktikuju. Ono što oni predstavljaju publici je čista muzika i melodija glasa.

- Performans je nešto što ne želimo. Možda to na prvu loptu izgleda malo bahato, ali smatram da većina sastava u posljednje vrijeme previše radi na performansu, a ne na kvalitetnom i sadržajnom nastupu. Svima je bitno kako izgledaju, kako se obuku, kako skaču po bini i tako dalje, a nikome više nije bitno šta se čuje! Cijeli naš koncept koncerta počiva na tome šta se čuje, jer publiku želimo da osvojimo muzikom, a ne izgledom - istakao je Vešligaj.

Muzičare povezuje raskršće istorije na kojem se svake večeri susreću oni koji jesu, te oni kojih više nema. Tako, svi oni koji dođu na koncert, čuće muziku Marize, Dina Salucija, Toma Vejtsa, Astora Pjacole, Amalije Rodrigez te mnogih drugih.

- Publika odlično reaguje na naše koncerte, jer skoro uvijek pripremamo nešto novo. Ta muzika je toliko univerzalna, svako se može naći u njoj. Ne bih izdvajao neke posebne koncerte, nama je svaki jednako važan, u svaki koncert ulazimo punom snagom i emocijama, bilo da sviramo pred 50 ili 500 ljudi - zaključio je ovaj gitarista.

Ulaznice za ovaj koncert koštaju deset maraka i mogu se kupiti u Narodnom pozorištu RS.

Ansambl

Polona Udovič (glas), Timi Krajnc (gitara), Vojko Vešligaj (gitara) i Mitja Režman (bas gitara) akademski su muzičari i priznati izvođači. Saradnja u ansamblu odraz je njihovih iskustava i dubokog razumijevanja muzike, isprepletenosti umjetničkih puteva i predanog rada s brojnim pojedincima, orkestrima u koncertnim dvoranama i na festivalima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana