Gavrilo junak hajdučke krvi

Radoje Tasić
Gavrilo junak hajdučke krvi

Andrićgrad - Za pisca Miloša Crnjanskog Gavrilo Princip je junak hajdučke krvi, čovjek koji donosi novu energiju i shvatanje patriotizma, revolucionarno se boreći za svoj narod.

Podsjetila je na ovo profesor Adrijana Marčetić iz Beograda, na dvodnevnom naučnom skupu "Srpska književnost i Prvi svjetski rat", koji je počeo juče u Andrićevom institutu u Andrićgradu. Organizator skupa je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta, čija je namjera da se na osnovu savremenih naučnih saznanja sagleda srpska književnost koja je nastajala u vrijeme Velikog rata. Biće obuhvaćeno i stvaralaštvo književnika koji su pisali u poratnom periodu, inspirisani dešavanjima u vezi sa Velikim ratom.

Marčetićeva je navela da je Crnjanski u pjesmi "Spomen Principu", o kojoj je na skupu govorila, slavio Principov poduhvat kao čin oslobođenja naroda od tiranije i tlačenja.

Profesor Jasmina Mitrović-Marić je kazala da je književnik Ljubomir Simović još 1974. dramom "Čudo u Šarganu" poručio da treba da se bavimo odbranom srpske perjanice zaslužene u bitkama Prvog svjetskog rata.

 - Likovi iz ove Simovićeve drame, Tanasko i Manojlo, učesnici Prvog svjetskog rata, lutaju svijetom tražeći svoju perjanicu. Kao i danas sa nama korespondiraju u vremenu drugačijeg čitanja istorijskih činjenica i revizije početka Prvog svjetskog rata - rekla je Marčetićeva.

Na skupu je juče obrađeno nekoliko tema, među kojima su i "Književne ideje i kulturni obrazac bečke 'Zore'", "Pero Slijepčević i Mlada Bosna" i "Spomen Principu: poetika, avangarda i komentari".

Šef odjeljenja Andrićevog instituta za književnost Aleksandra Vranješ je rekla da se i u SAD održava konferencija sa sličnom temom, posvećena Gavrilu Principu kao književnom liku. Prema njenim riječima, Odjeljenje za književnost organizovaće i ljetnu školu sa studentima svih univerziteta u Andrićgradu, a tema je "Prvi svjetski rat i književnost". Na skupu učestvuje dvadeset profesora i predavača, a kasnije će biti objavljen Zbornik radova svih učesnika.

I drugog dana skupa rad će se odvijati u dvije sekcije, a biće obuhvaćeno više tema kao što su "Slike i odjeci Velikog rata u prozi Veljka Petrovića i Milana Kašanina", "Ivo Andrić i Mlada Bosna", "Molitva i istorija. Branislav Nušić, Ivo Andrić, Dobrica Ćosić". Najavljene su i teme "Jezik diplomatske prepiske u predvečerje Velikog rata" i "Dnevničko-publicistička i memoarska proza stranih pisaca o Srbiji i Srbima u Prvom svjetskom ratu" /1914, 1915, godina/.

Istina

Aleksandra Vranješ ocjenjuje da će naučna istina iskazana na skupu u Andrićgradu uticati na duhovnost srpskog naroda i djelovati više nego što bi to učinila jedna naučna studija.

- Postojala je zainteresovanost pisaca da u svoja djela uvrste istorijske junake kao što su Gavrilo Princip i pripadnici "Mlade Bosne", koji su postali i književni likovi - kazala je Aleksandra Vranješ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana