“Galeriji 96”: Boje Balkana na fotografijama

Snežana Tasić
“Galeriji 96”: Boje Balkana na fotografijama

“Boje Balkana” privukle su veliki broj ljubitelja umjetnosti u prijedorsku “Galeriju '96”, a riječ je o izložbi umjetničke fotografije čiji su autori akademski slikar Zoran Radonjić i fotoreporter Dragan Stojnić Giga.

Riječ je od dvojcu koji je do sada bio na više egzotičnih putovanja sa kojih su Prijedorčanima donosili i predstavljali video-materijal i dokumentarne filmove o običajima dalekih i nepoznatih predjela Indije i Egipta.

- Ovoga puta smo obojica radili fotografije, a posjetili smo četiri zemlje Balkana, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Materijal koji smo donijeli pretvorili smo u fotografije koje mogu da vide i naši sugrađani - rekao je Dragan Stojnić Giga.

Na izložbi su postavljene 34 fotografije nastale na putovanju koje je trajalo dvadesetak dana u junu i julu ove godine.

- Najviše izloženih fotografija je iz Lugomira, jednog mjesta na Bjelašnici, 40 kilometara od Sarajeva. Na toj nadmorskoj visini od 1.500 metara sniman je i film “Gluvi barut”, po čemu je ovo mjesto poznato - kazao je Stojnić.

Dodao je da su u Albaniji fotografijom nastojali da ovjekovječe detalje u pravoslavnom selu Korča, koje je pandan upravo ovom selu na Bjelašnici.

- Cilj nam je bio da pokažemo ta neobična, od civilizacije udaljena sela, koja su izvan vremena, pa se čak može reći da su 150 i 200 godina “zastala” u vremenu. Tu se mogu vidjeti kuće od kamena, pokrivene šindrom, limom, a u Albaniji kamene kuće pokrivene kamenim pločama - istakao je Stojnić.

Priča da su bili i na Rijeci Crnojevića, pa se na izloženim fotografijama vide katuni iznad Kolašina na nadmorskoj visini od 2.215 metara.

- Ono što nas je posebno impresioniralo tokom boravka u Grčkoj je ribarsko selo nadomak Soluna, gdje se nalazi groblje brodova - istakao je Stojnić.

Akademski slikar i koautor izložbe Zoran Radonjić je rekao da su sve zemlje kroz koje su prošli veoma slične.

- U samom sadržaju se vidi da dominiraju ruralni predjeli, gdje ima sličnosti, ali i posebnosti svake zemlje za sebe - rekao je Radonjić.

On je bio zadužen da svaka fotografija sadrži likovne elemente i time dobije umjetnički pečat, a na radost brojnih posjetilaca koji su došli na otvaranje izložbe.

Svi ljubitelji umjetnosti mogu da pogledaju izložbu do 22. decembra.

Vrijednost

- Možda baš zato što sam slikar, najbitnija mi je ta likovnost fotografija. Mnoge stvari sam prilikom fotografisanja pokušao postaviti tako da ih u postprodukciji mogu dovesti na viši nivo likovne vrijednosti - kazao je Zoran Radonjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana