Galerija Matice srpske niže nagrade Muzeja za 10

Srna
Galerija Matice srpske niže nagrade Muzeja za 10

NOVI SAD - Galerija Matice srpske iz Novog Sada ovih dana je puna novih aktuelnosti kao što je otvaranje manifestacije Muzeji za 10 i podržavanje akcije “Muzika svuda” Beogradske filharmonije, a onda je nagrađena priznanjem “Muzeji za 10”, dok je potpisivanjem Sporazuma učvršćena dalja saradnja sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd, objavila je ta kulturna ustanova.

Na Svečanoj Skupštini Nacionalnog komiteta ICOM Srbija, održanoj 9. novembra, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu dodjeljene su godišnje nagrade ICOM-a za izuzetne rezultate u razvoju kulture Srbije u 2019. godini.

Ovom prilikom Galeriji Matice srpske je uručeno priznanje Muzej za 10 za posebno zalaganje i doprinose tokom manifestacije za 2019.

U Ambasadi Austrije u Beogradu istog dana, u ponedjeljak je potpisan Sporazum o nastavku saradnje između Galerije Matice srpske i Austrijskog kulturnog foruma.

Taj važan Sporazum su potpisali dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, u prisustvu Nj. E. Nikolausa Luterotija, ambasadora Austrije u Republici Srbije.

Jedna od najvećih muzejskih inicijativa - manifestacija Muzeji za 10, koju koordinira ICOM Srbija, tokom prošle godine u Galeriji Matice srpske je u skladu sa temom “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije” realizovala je bogat program namjenjen posetiocima različitog uzrasta i interesovanja.

Predavanjima, kustoskim vođenjima, kao i izložbama “Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti u Galeriji”, “Sava Šumanović i tajna pod kupolom u Parizu” i “Evropski fenomeni u kolekciji GMS u Raškoj” želeli su da ukažu na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u društvenim zajednicama, da svoje mesto jasno pozicioniraju kao jedno od značajnih stubova kulture, sa ciljem da postanu prostor u kojem se spajaju kreativnost i znanje.

Ponosni su što su u toj nameri uspjeli, što potvrđuje velika posvećenost publike, i priznanje Muzej za 10 koje im je svečano uručeno.

Okupljanje na svečanoj skupštini bila je i prilika da se obilježi Međunarodni dan muzeja, i označi početak ovogodišnje manifestacije Muzeji za 10.

Detaljne informacije o manifestaciji i programima publika može pronaći na internet stranici https://www.muzejisrbije.rs , a o programu Galerije na linku http://www.galerijamaticesrpske.rs .

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana