Freske čekaju retuširanje

Aleksandra Madžar
Freske čekaju retuširanje

Banjaluka - Rekonstrukcija manastira Ozren je završena, a preostalo je još samo da retuširamo neke freske. Stari malter na kojem nije bilo fresaka, a koji je ispucao i dotrajao, zamijenjen je novim dekorativnim malterom.

Ispričala je to za “Glas Srpske” restaurator-konzervator Milica Kotur, koja je bila rukovodilac ovog projekta Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa  Republike Srpske.

Kaže da su sve freske, kao i najmanji ostaci, ponovo učvršćene za zid, boja je stabilizovana i uklonjeni su slojevi nečistoće.

 Na oltaru i kupoli osvježene su boje.

- Ono što je jako zanimljivo je novo otkriće, skrivnica, iznad prozora, koja je bila premalterisana i u nekom periodu zatvorena. Sa spoljne strane se nije mogla primijetiti, a sa unutrašnje strane je urađena kao imitirani svod, ulazilo se kroz prozor - kazala je Koturova.

Dodaje da su prilikom otvaranja skrivnice pronašli prvobitni prozor u zidu i freske u bočnom dijelu prozora.

Manastir Ozren se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni, na pola puta između Tuzle i Doboja.

Srpski narod je vijekovima manastire u Usori smatrao zadužbinom Nemanjića.

Koturova ističe da je manastir Ozren visok 15 metara i da je jedan od najviših srpskih manastira.

To je vrijedan manastir, sa značajnim zidnim slikarstvom, koje je radio pop Strahinja od Budimlja 1605. i 1606. godine, a 1608. i 1609. drugi slikar.

- Svega tri godine poslije rada popa Strahinje, 1608-1609. godine, freskama je ukrašena i priprata ozrenske crkve. Te godine crkva je “popravljena”, vjerovatno prepokrivena. Slikara ozrenske priprate istraživači su poistovjetili sa majstorom koji je 1609. godine oslikao crkvu manastira Žitomislić - ispričala je Koturova.

Četiri mjeseca napornog rada na rekonstrukciji ovog manastira doveli su tim stručnjaka do vrijednih otkrića.

- Kada smo skidali malter, pronašli smo crteže fresaka koje su bile prekrivene drugim freskama. Može se vidjeti kako je rukom postavljena kompozicija skica kako će freske da izgledaju.

Međutim, kasnije  je preslikano nešto potpuno drugo - kazala je Koturova.

Stručnjaci iz Zavoda radili su retuširanje samo na dijelovima za koje su imali kompletne podatke kako su izgledali ranije.

Zadužbina Nemanjića

Narodno predanje koje se iskristalisalo u 18. vijeku, a kasnije je i zapisano, tvrdi da je manastir Ozren zadužbina Nemanjića, odnosno srpskog kralja Dragutina iz vremena kada je on kao “sremski kralj” (1284-1321) vladao i ovim krajevima, Usorom i Solima.

Pouzdanijih podataka o ranijem nastanku manastira, odnosno njegovom osnivanju i vremenu izgradnje manastirske crkve nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana