Godišnjica rođenja Fransoe Trifoa - tvorca novog talasa

Srna
Godišnjica rođenja Fransoe Trifoa - tvorca novog talasa

Veliki francuski i svjetski filmski režiser Fransoa Trifo, tvorac takozvanog novog talasa šezdesetih godina prošlog vijeka, rođen je 6. februara 1932. godine.

Svjetsku slavu stekao je već prvim filmom "400 udaraca", snimljenim 1959. godine, koji se smatra remek-djelom filmske umjetnosti.

I ostali Trifoovi filmovi imali su zapažen status među kritičarima i bioskopskom publikom: "Žil i Džim", "Američka noć", "Priča o Adeli", "Pucajte na pijanistu", "Divlje dijete", "Komšinica", "Posljednji metro", "Ukradeni poljupci".

Sredinom pedesetih godina Trifo je, zajedno sa grupom mladih kritičara, budućih slavnih režisera, koju su činili Žan-Lik Godar, Klod Šabrol, Žak Rivet i Erik Romer, sarađivao u avangardnom časopisu "Filmske sveske".

Trifoov film "400 udaraca", snimljen je u godini kada su se pojavila još dva filma koja su označila početak novog talasa - Alena Renea "Hirošimo, ljubavi moja" i Godarov "Do posljednjeg daha" za koji je Trifo radio scenario.

Trifo je 1959. dobio Nagradu za najbolju režiju u Kanu, kao i njujoršku Nagradu kritike za najbolji film na stranom jeziku. Dobitnik je i "Zlatne palme" u Kanu.

Značajan je i Trifoov odnos prema filmovima Alfreda Hičkoka, još jednog klasika svjetskog filma.

Trifo je među prvima ukazao na činjenicu da Hičkokovi filmovi, osim zabavljačke funkcije, imaju i umjetničku vrijednost i proglasio ga vrhunskim autorom, otkrivajući njegovu originalnost i sadržajnost.

Zapamćen je kao veliki pedagog i pisac više knjiga, među kojima je najznačajnija knjiga razgovora "Film po Hičkoku".

Fransoa Trifo umro je 21. oktobra 1984. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana