Francuska podijeljena oko ideje o smještanju dvojice genija svjetske književnosti: Za Remboa i Verlena vrata Panteona zatvorena

Ilijana Božić
Francuska podijeljena oko ideje o smještanju dvojice genija svjetske književnosti: Za Remboa i Verlena vrata Panteona zatvorena

PARIZ - Za dva genijalna pjesnika čija su djela ponos francuske literature Artura Remboa i Pola Verlena vrata mauzoleja na kojima je ispisana poruka “velikim ljudima, zahvalna domovina” u centralnom dijelu Pariza i dalje su zatvorena.

Francusku javnost uzdrmale su dvije suprotstavljene strane onih koji žele da u odajama Panteona zajedno počivaju dva genija i onih koji se protive takvoj ideji.

Artur Rembo jedan od najvećih francuskih pjesnika svih vremena preminuo je prije 129 godina. Genijalno “divlje dijete” francuske i svjetske književnosti i rodonačelnik francuskog simbolizma Pol Verlen skandalizovali su javnost svog vremena. I danas kada se spomenu njihova imena javnost se uzburka kako zbog njihovog stvaralaštva tako i zbog  činjenice da su u jednom periodu života bili u ljubavnoj vezi.

Tačku na tu ljubav stavio je Verlen pucnjem iz pištolja u mladog genija, zbog čega je proveo više od godinu i po u zatvoru u Belgiji i po izlasku se samo jednom nakratko sreo sa Remboom u Štutgartu. Rembo se tada već odrekao pisanja poezije, a životnu avanturu nastavio je putujući svijetom i radeći razne poslove. Nakon burnog života i teških bolesti, preminuo je u 37. godini.

Verlen, nakon posljednjih godina provedenih u siromaštvu, potucanju po ruinama i javnim bolnicama, u pijanstvima i zavisnosti od droge, preminuo 1896. godine.

Prije nekoliko mjeseci francuski novinar Frederik Martel pokrenuo je peticiju koju je uputio francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, kojom se traži  da oba pjesnika budu sahranjena u Panteonu. Takav zahtjev izazvao je buru u francuskoj javnosti koja se ne stišava.

- Rembo i Verlen dva su najveća pjesnika našeg jezika. Obogatili su našu baštinu svojim genijem. Bilo bi pošteno da im se ukaže počast danas tako što će biti prenijeti zajedno u Panteon, pored drugih velikih ličnosti iz književnosti, kao što su Volter, Ruso, Dima, Igo - navodi se u peticiji i ističe da su oni simbol različitosti, te da su morali da izdrže nemilosrdnu homofobiju svog doba.

U peticiji se navodi i da njihovi grobovi nisu u skladu sa njihovim genijem, da je Rembo sahranjen pod “uskim, jadnim” nadgrobnim spomenikom, a Verlen u niši, “ispod užasnog plastičnog cvijeća”.

Peticiju su potpisale hiljade ljudi, a među njima i aktuelna francuska ministarka kulture Roselin Bašelo, kao i mnogi umjetnici, intelektualci i druge javne ličnosti.

- Prenošenje ove dvojice pjesnika i ljubavnika zajedno u Panteon imao bi značaj koji nije samo književni ili istorijski, nego bi bio i čin od ključnog značaja za današnjicu - rekla je Bašelo.

Međutim, u međuvremenu je pokrenuta i druga peticija, takođe upućena Makronu, ali sa zahtjevom da pjesnike ostavi tamo gdje jesu i da ne zapadne u “zamku političke korektnosti”.

Urednik “Figaroa” Etjen Monteti piše da su Rembo i Verlen okrenuli leđa društvu i da su bili zaljubljenici u slobodu kojima su prekršaji bili način života.

Profesor književnosti na Novoj Sorboni Anri Skepi smatra da bi namjera da se Rembo i Verlen uvedu u Panteon značila i rizik da se pogrešno tumači njihova zaostavština.

- Ako Francuska namjerava da slavi seksualnu različitost, onda bi tu počast trebalo ukazati nekome poput Mišela Fukoa, koji je napisao mnogo radova o seksualnosti - smatra Skepi.

Pjesnikova sestričina Žaklin Tejzije Rembo, takođe se protivi takvim namjerama.

- Rembo nije počeo svoj život sa Verlenom i nije ga ni završio sa njim, to je samo par godina iz njegove mladosti - kazala je Tejzije Rembo.

Izučavanje moderne književnosti nezamislivo je bez poznavanja opusa Remboa i Verlena, a da li će dvojica slavnih pjesnika počivati zajedno zavisi od odluke Emanulea Makrona.

Mauzolej

U Panteonu odnosno mauzoleju počiva 78 ličnosti, među kojima je samo pet žena. Jedna od njih je naučnica Marija Kiri, čiji su ostaci tu prenijeti 60 godina nakon njene smrti. U Panteonu nema nijednog kompozitora, tu nisu ni čuveni slikari Mone, Mane, Sezan ili Renoar. Od pisaca su tu sahranjeni Aleksandar Dima stariji i Emil Zola, ali ne i Flober, Balzak, Sartr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana