Francuska kupila originalnu verziju „120 dana Sodome“: Rukopis plaćen 4. 5 miliona evra

D.P.
Francuska kupila originalnu verziju „120 dana Sodome“: Rukopis plaćen 4. 5 miliona evra

PARIZ - Francuska je nabavila originalni rukopis „120 dana Sodome“, jedne od najkontroverznijnih i najznačajnih knjiga u istoriji evropske i svjetske književnosti.

Država je putem ministarstva kulture izdvojila  4.5 miliona evra za djelo Markiza De Sada, sačuvavši taj rukopis, koji se smatra nacionalnim blagom.

Kontroverzno remek-djelo iz 18. vijeka imalo je tokom istorije burnu sudbinu, no budućnost mu je sada sigurna nakon što je privatni donator uskočio s novcem. Ministarstvo kulture je u januaru 2017. zaustavilo prodaju na aukciji proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz Francuske. Sada je platilo 4,55 miliona evra kako bi ga zadržalo u zemlji.

Prije intervencije države, rukopis je trebalo biti prodan na aukciji  istorijskih dokumenata u vlasništvu francuske investicione firme „Aristofila“, zatvorene prije dvije godine zbog skandala u kojem su propala ulaganja investitora.

Kontroverzno djelo o četvero bogatih liberala u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sad je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercovao u ćeliju u zatvoru Bastilji. Novac za kupovinu dao je Emanuel Busard, bivši investicioni bankar, a rukopis će ući u kolekciju nacionalne biblioteke „Arsenal“ u Parizu. Francuski sudovi zaplijenili su 130.000 dokumenata koje je „Aristofil“ 2015. kupio za svoje investitore, nakon što je policija otkrila da je kompanija zapravo velika piramidalna šema za prevare.

Markiz de Sad, progonjen tokom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije zbog nemorala i bluda, pravoga imena Donatijan Alfonse Fransoa de Sad (1740-1814) dobar je dio života proveo u zatvoru i osporavanju umjetničkih vrijednosti njegovog rada. Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. vijeka, kada je zgražanje nad njegovom literaturom zamijenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu „sadizam“ nazvanom po njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana