Fotograf Vojislav Ritan za “Glas Srpske”: Umjetnici čine svijet zanimljivijim

Ilijana Božić
Fotograf Vojislav Ritan za “Glas Srpske”: Umjetnici čine svijet zanimljivijim

BANjALUKA - Umjetnicima je data magična sposobnost da od nekih naizgled banalnih stvari naprave nešto što može da ostavi bez daha. Volim da mislim da su posebna bića i da su s razlogom baš oni ti koji su izabrani da ovaj svijet učine zanimljivijim.

Kazao je ovo “Glasu Srpske” Vojislav Ritan, apsolvent slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i fotograf čiji su radovi izloženi u sklopu izložbe “Rekonstrukcije” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Istakao je da se na pomenutoj izložbi predstavio sa 18 fotografija koje pripadaju cjelini nazvanoj “Loneliness 2016-2020”.

- Na njima je prikazano 18 autoportreta. Naziv cjeline je povezan sa momentima stvaranja fotografije, trenucima samoće, intime, časovima kada se odvajam od svih i kada se prepuštam svom umu i mašti. Ponekad su to minimalistički portreti - šaljivi, provokativni, misteriozni i upečatljivi - kazao je Ritan.

Objasnio je da svojim radovima ne pokušava da ljudima šalje određenu poruku, jer smatra da savremena umjetnost ne mora nužno da se bavi određenim temama, ni da umjetnici moraju da skreću pažnju na probleme.

- Želim da moje fotografije budu upečatljive, vesele, pune boja, primamljive za oko, da navedu posmatrača da zadrži pogled na njima, te da ostanu urezane. Da navedu gledaoca da se prepusti mašti i svaku osjeti na svoj način. Fotografiju posmatram kao vid istraživanja sebe kroz situacije i stanja, kao bijeg iz svijeta i preoblikovanje stvarnosti umjetnošću - naveo je Ritan.

Naglasio je da projekat i ciklus “Loneliness” ne obuhvata samo 18 izloženih fotografija nego niz, počev od 2016. godine.

- Ovim projektom MSURS je mladim umjetnicima pružio veliku priliku da se predstave i prikažu publici svoj rad. Ovakve izložbe nedostaju našoj sceni. Čast mi je da izlažem rame uz rame sa nekim od velikih imena naše umjetničke scene - istakao je Ritan.

Dodao je da je za njega ova izložba vjetar u leđa te da mu mnogo znači jer je akcenat stavljen na mlade stvaraoce koji dobijaju priliku da se predstave u okviru grupnih muzejskih izložbi i budu pozicionirani kao aktivni činioci umjetničke scene.

- Poziv da izlažem mi je dao novu energiju i motivaciju da nastavim da stvaram. Iako sam se na akademiji bavio slikanjem, prekretnica u mom stvaranju dogodila se na četvrtoj godini studija, kada sam otkrio da mi više odgovara fotografija. Kroz građenje svog stila shvatio sam da mi ona pruža mogućnost da na jednostavniji i vjerodostojniji način prikažem svoju ideju - rekao je Ritan i dodao da je slikarstvo trenutno ostavio po strani.

Istakao je da smatra da je došlo vrijeme da mladi umjetnici polako preuzimaju kulturno-umjetničku scenu Srpske.

- Ovakvi projekti, gdje se daje mogućnost mladima, treba češće da se pružaju. No, situacija u državi ne ide u korist umjetnicima, pažnja gotovo da im se i ne poklanja, te dolazimo do situacija da talenti odlaze, jer mogućnosti da živiš od svog stvaralaštva ovdje i nisu moguće - obrazložio je Ritan.

Budući da je bio polaznik radionice “International Summer Academy” u Salcburgu, naveo je da mu je to bilo ogromno iskustvo.

- Mogućnost da predstaviš svoj rad, razgovaraš i razmjenjuješ iskustva, pokupiš nove kontakte, upoznaš ljude sa različitih strana svijeta je zaista nešto što svima preporučujem - zaključio je Ritan i dodao je da trenutno radi na više projekata i foto-priča, te da planira samostalnu izložbu, koju dugo priželjkuje.

Inspiracija

Ritan je kazao da inspiracija potiče iz posmatranja ljudskog ponašanja i savršenstva prirode.

- Fasciniran sam ljepotom u njenim različitim oblicima i cilj mi je da je pronađem na neočekivanim mjestima i u običnim stvarima. Želim pokazati da se ljepota može otkriti na bilo kom mjestu, u bilo koje vrijeme i na bilo koji način. Elementi koje volim da kombinujem potiču od životinja i biljnog svijeta. Inspiriše me sve što se nalazi u prirodi, oblici i boje u biljkama, kao i odnos između čovjeka i prirode - ispričao je Ritan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana