Fotograf Milan Lolić obilježava veliki jubilej: Četiri decenije posmatranja prolaznosti života kroz objektiv

Aleksandra Glišić
Fotograf Milan Lolić obilježava veliki jubilej: Četiri decenije posmatranja prolaznosti života kroz objektiv

Banjaluka - Muzeji uvijek kriju jedinstvene priče, zanimljivosti iz prošlosti, neobične detalje koji prate izložene eksponate, a banjalučki fotograf Milan Lolić imao je sreću da decenije provede kao muzejski fotograf bilježeći objektivom trenutke za pamćenje.

Izložbom "Život kroz objektiv", koja obuhvata 97 dokumentarnih fotografija, Lolić će se večeras u 19 časova predstaviti publici u Muzeju Republike Srpske, gdje već 37 godina radi kao fotograf.  

- Kao muzejski fotograf radio sam samo dokumentacionu fotografiju, uglavnom u crno-bijeloj tehnici. Onda smo pravili i u sivom tonu i braon tonu. Nisam imao vremena da se bavim umjetničkom fotografijom u muzeju. Ova postavka je nastala u prolazu, zato je i naslovljena "Život kroz objektiv" - kaže Lolić.

Podsjeća da su mnoge izložene fotografije nastale iz potrebe da zabilježi momenat, a ne isključivo dokumentuje određeni događaj ili muzejski predmet.

- Svaka fotografija dio je moje prošlosti, mojih četiri decenije u Muzeju RS. I tačno se sjećam kada sam i zašto svaku od njih napravio. To jeste bio moj posao, ali su mnoge od tih fotografija za mene vrlo lične - ističe Lolić.

Publika će biti u prilici da vidi uglavnom crno-bijele fotografije, najčešće korišćene za promociju muzejskih događaja u printanim medijima, kao i za fotodokumentaciju muzejske građe, pa se danas čuvaju u arhivi Muzeja.

- Prolazio sam i snimao nešto što je meni u datom trenutku kao prizor odgovaralo. Sve što izložba obuhvata nastajalo je u laganom hodu, u prolazu, okreneš se, imaš aparat u ruci i napraviš snimak. Ljepota je u jednostavnosti i to se vidi i na ovoj postavci - priča Lolić.

Kao fotograf u tadašnji Muzej Bosanske Krajine došao je 1980. godine, gdje je radio na pripremi fotomaterijala za stalnu izložbenu postavku, na presnimavanju i uvećavanju fotografija nastalih kao rezultat terenskih istraživanja i fotografisao tematske izložbe svih odjeljenja muzeja. Svi koji posjete izložbu moći će vidjeti i fotografije koje nikada ranije nisu bile izlagane. Izložbu će otvoriti muzejski savjetnik, istoričar Bratislav Teinović.

Počeci

Milan Lolić je bavljenje fotografijom započeo 1969. godine kao šegrt u "Fotografskom salonu Hadžić" u Gospodskoj ulici. Pošto je savladao zanat u ovom salonu, jednom od osam tada postojećih u Banjaluci, Lolić je svakodnevno radio na svom fotografskom portfoliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana