Foča: Zapušteni istorijski spomenici

Radmila Đević
Foča: Zapušteni istorijski spomenici

Foča - Iako fočanski kraj broji na desetine kulturno-istorijskih spomenika, ne poklanja im se dovoljno pažnje i brige, a neki od njih su zapušteni, pa čak i porušeni.

Foča je oduvijek imala veleljepna zdanja, ugledne ličnosti, bilježila istorijske datume, a različite kulture i narodi ostavili su joj bogatstvo u spomenicima. Njeni biseri i ogledala prošlosti danas gube svoj sjaj.

- Kulturno-istorijski spomenici su raznovrsni u Foči. Od građevina, stećaka, pisanih spomenika, dokumenata... Raznovrsnost kultura ostavila nam je brojna kulturna dobra. Zbog rata i nebrige društva mnogi spomenici su zapušteni, neki danas nisu ni pristupačni - kaže kustos Muzeja "Stara Hercegovina" u Foči Dragica Ćurčić.

Ona navodi da su spomenici iz perioda NOB-a u Foči brojni i sačuvani, ali su zato oni stariji gotovo uništeni.

- Brojni stećci koji su registrovani kao spomenici nalaze se u zapuštenim predjelima i nisu zaštićeni. Isto tako, i neki spomenici koji su na listi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, poput fočanskog hana, propali su. Han se srušio prošle godine, a od nekad veleljepnog zdanja i jedinog sačuvanog hana u BiH postao je ruglo grada. Jednostavno, kulturna dobra su blago koje ne čuvamo - kaže Ćurčićeva.

Dodaje da je za očuvanje spomenika najvažnija briga cijelog društva, ali da su dosadašnji nemar i nedostatak novca uzeli maha.

- Nažalost, poslije rata pojedine spomenike kulture kupila su privatna preduzeća u procesu privatizacije i o njima nije vođena briga. Ključni su i projekti kroz koje će se adaptirati spomenici. Tipičan primjer je sanacija ćuprije na Drini koja je u toku i koja bi svima nama trebalo da posluži kao primjer da sačuvamo svjetionike i svjedoke istorije - kaže Ćurčićeva.

Pisano blago

Mnoge spomenike kulture u Foči baštini i Muzej "Stara Hercegovina". Sačuvane knjige i dokumenti vrijedno su pisano blago.

- Ono što možemo izdvojiti je sačuvan prvi spisak učenika iz srpske škole iz 1865. godine, koji nam je predao profesor Marko Vego - kaže Dragica Ćurčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana