Flaster Graffiti Jam: Bojama prkose jesenjoj kiši

Jasmina Perišić
Flaster Graffiti Jam: Bojama prkose jesenjoj kiši

BANjALUKA - Konačan izgled murala koji će krasiti zgradu u banjalučkom naselju Borik dobija svoje obrise, a sa fasade se prolaznicima "smiješi" balon sa veselim elementima.

Prolaznici, koji svakodnevno zastaju da gledaju kako mladi umjetnici Artez i Lonac već sedmi dan ocrtavaju ovo remek-djelo pod imenom "Find your way to fly", svjedoče koliko je Banjaluka željna noviteta.

Pozitivne kritike i komentari pljušte sa svih strana, a jedan od organizatora ove aktivnosti i član Udruženja građana "Flaster" Ivan Kusturić rekao je da ga najviše raduju pozitivni komentari starijih sugrađana.

- Reakcije su odlične, svi su oduševljeni i podržavaju nas, a najviše volim da čujem pohvale starijih ljudi. Nadamo se da će i gradske institucije prepoznati značaj ovog uljepšavanja grada i pružiti nam podršku i na sljedećem " Flaster Graffiti Jam " festivalu - rekao je Kusturić.

Najavio je da bi mural, koji se oslikava u sklopu četvrtog "Flaster Graffiti Jam" festivala, trebalo da bude završen sutra, dok će skidanje skele uz pomoć koje su umjetnici slikali po zidu biti obavljeno u subotu.

- Nije planirano nikakvo svečano otvaranje. Mural će ostati na oku građanima da svjedoči o jednoj lijepoj ideji koja je gradu dala novije ruho - rekao je Kusturić.

Istakao je da mu je žao što prošle godine građani jedne od zgrada nisu dozvolili da na njoj mural iscrta najpoznatiji crtač grafita Italijan Manuel Dirito.

- Shvatam da ljudi nisu znali šta je to u stvari, ali sada će znati. Nažalost, mogli smo da imamo djelo svjetski priznatog umjetnika koji svoja platna prodaje po cijeni od nekoliko hiljada evra - rekao je Kusturić i dodao da je Dirito ipak naslikao jedan mural u sklopu studentskog kampusa, za koji zna tek mali broj ljudi.

Umjetnik Artez kaže da su neki gradovi u Poljskoj identitet izgradili na muralima.

- Imaju i art turističke ture gdje turistima pokazuju murale i tako pune gradski budžet. I Banjaluka ima potencijala za tako nešto. Dokazali smo da oronule i sive fasade mogu jednostavnom intervencijom dobiti novo ruho, a tako i povećati turističku atraktivnost grada - zaključio je Artez.

Bračni par Arnautović iz naselja Borik kaže da su ponosni što je mural oslikan baš u Boriku.

- Ovo je naselje iz sedamdesetih godina i fasade su dotrajale, tako da je ovo predivan potez. Trebalo bi više zgrada ovako ukrasiti - rekao je Fadil Arnautović.

Fotografije

Organizatori " Flaster Graffiti Jam " festivala u toku crtanja murala snimali su "Time - lapse" fotografiju, koja podrazumijeva slikanje svaka dva ili tri minuta kako bi bila sklopljena animacija koja će prikazati čitav proces crtanja murala.

- Postavićemo to na našu "Fejsbuk" stranicu, a vjerovatno će i naš sponzor "Banjalučka pivara" to koristiti za svoju promociju - rekao je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana