Filmski Vinetu otišao u »vječna lovišta«

Dojče vele
Filmski Vinetu otišao u »vječna lovišta«

Berlin - Glumac Pjer Bris, koji se proslavio ulogom Vinetua - poglavice indijanskog plemena Apači u filmovima po romanima Karla Maja, preminuo je danas u bolnici kod Pariza u 87. godini života, javio je "Dojče vele".

Njemački radio navodi da je uloga Vinetua donijela Brisu slavu i nagrade, nakon što ga je 1962. godine slučajno otkrio jedan producent.

Od 1962. do 1968. on je igrao Vinetua u ukupno 11 ekranizacija romana Karla Maja, sedam puta mu je partner u ulozi Old Šeterhenda bio Leks Barker, tri puta Stjuart Grejndžer i jednom Rod Kameron.

U to vrijeme Bris je bio prava zvijezda u Njemačkoj, tako da je njegova "filmska smrt" 1965. godine izazvala proteste, zbog čega su producenti "vaskrsli voljenog poglavicu Apača" i serija filmova je nastavljena još približno tri godine.

Pjer Bris, čije je pravo ime Pjer Luj Baron de Bris, često je govorio da je vrijeme snimanja filmova o Vinetuu bilo najljepše doba njegovog života, između ostalog i zato "što su filmovi snimani i u prelijepoj Jugoslaviji".

Francuz Bris živio je sa suprugom Njemicom u Garmiš-Partenkirhenu, a u Njemačkoj će biti i sahranjen, navodi "Dojče vele".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana