Filmska klapa za Dalmacija film festival

Srna
Filmska klapa za Dalmacija film festival

Omiš - U Omišu je zvanično započela saradnja Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva i "Dalmacija film festivala", čijem je direktoru Marku Kapitanoviću uručeno priznanje "Filmska klapa".

Direktor "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić Štifanić navodi da je prikazivanjem nagrađenih filmova sa dosadašnjih festivala, "Prvi kadar" u Omišu predstavio izbor kratkih igranih filmova iz cijelog svijeta i započeo programsku saradnju sa omiškim festivalom.


"Predstavili smo naš festival izborom najboljih kratkih igranih filmova, ukazujući na umjetnički domet filmskih ostvarenja i značaj 'Prvog kadra' za razvoj kinematografije i afirmaciju filmskog stvaralaštva u regiji", navodi Štifanićeva za Srnu.

Na gradskoj plaži u Omišu u toku tri večeri festivala prikazan je film "Ljubav na prvi pogled" Marka Plejna, dobitnika "Filmske klape" za najbolji kratki igrani film u međunarodnoj selekciji "Art kratki" na 8. "Prvom kadru".

Prikazani su i "Rezač olovaka" Mehdija Leparta, te "Isak" Federika Točela, dobitnika Grand prija za najbolji kratki igrani film u međunarodnoj selekciji "Art kratki".

Prema njenim riječima, u okviru zimskog programa "Dalmacija film festivala", tokom septembra biće prikazani dokumentarni filmovi sa "Prvog kadra", putem prezentacije domaće filmske produkcije i dokumentarne priče naših najznačajnijih dokumentarista.

Dio programa "Dalmacija film festivala" biće predstavljen izborom filmova festivalskog programa i sopstvenom produkcijom na ovogodišnjem "Prvom kadru", koji će biti održan od 6. do 12. novembra u Istočnom Sarajevu.

"Nadamo se da ćemo nastaviti ovu saradnju, ne samo u programskoj razmjeni filmova, nego i kroz zajedničku produkciju i povezivanje umjetnika iz Republike Srpske i Hrvatske, stvarajući tako platformu za razvoj kinematografije cijele regije", navodi Štifanićeva.

Ona najavljuje da će umjetnički direktor "Prvog kadra" uručiti "Filmsku klapu" i Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, koji je počeo 20. avgusta.

Prema njenim riječima, sa organizatorima niškog festivala dogovoreno je da jedan od igranih filmova najnovije produkcije premijerno bude prikazan u Republici Srpskoj na ovogodišnjem "Prvom kadru" u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana