Filmičnost prizora na fotografijama Nenada Maleševića

Mirna Pijetlović
Filmičnost prizora na fotografijama Nenada Maleševića

Banjaluka - Izložba fotografija Nenada Maleševića "Dokumenti/Uvod u studiju prestajanja" otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavka obuhvata nekoliko ciklusa kojima se umjetnik bavio u periodu od 2004. do 2014. godine i koje predstavljaju svojevrstan vizuelni dnevnik.

Kustos izložbe u Banjaluci je Lana Pilipović, a ovu interesantnu postavku otvorio je filozof i teoretičar umjetnosti iz Beograda Jovan Čekić.

- Mislim da je danas jako dobro kada imate jednu intimnu analizu i dokumentovanje nečega što je prošlo, uz kombinovanje sa svojim sećanjima. Manje-više svi to radimo, a ono što mi je zanimljivo jeste da bi trebalo da imamo jedan novi odnos prema budućnosti. Danas se čini kao da nam je neka mašina isjekla budućnost pa su nam ostala samo sećanja - rekao je Čekić na otvaranju izložbe.

Malešević, prema riječima kustosa Lane Pilipović, pripada prvoj generaciji umjetnika Akademije umjetnosti u Banjaluci, a bio je i osnivač "Protoka", čiji je nastanak bio veoma značajan za kreiranje savremene scene kod nas.

Kada je u pitanju postavka u Muzeju savremene umjetnosti RS, autor dovodi u vezu ono što gleda sa onim što ponekad apokaliptično zamišlja, a raspon između viđenog i idealizovanog predstavlja prostor umjetnikovog užitka.

- Fotografija potom ishodi kao pozornica na kojoj se iznenada može nešto desiti. Na fotografiji mi je bitna filmičnost prizora, a ne relacija sa istinom, pa izabrani kadrovi često kao da ne pripadaju stvarnosti ili su prostori u kojima se može zamisliti odvijanje radnje nekog filma. Tačnije, riječ je o poetičnoj naraciji onog što se mijenja i što ne prestaje da se mijenja, o svjedočenju nadohvat neuhvatljivog - naglasio je Nenad Malešević.

Autor tako na svojim fotografijama pokušava da sačuva i produži sadašnji trenutak da ga kao magijom pretvori u trajanje.

Biografija

Nenad Malešević je diplomirao na Odsjeku grafike Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a magistrirao na grupi za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Suosnivač i član Centra za vizuelne komunikacije "Protok" (2005-2008). Autor je brojnih tekstova iz teorije umjetnosti i teorije medija. Učestvovao je na filmskim festivalima sa kratkim filmovima, izlagao grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu, a trenutno radi kao profesor grafičkog dizajna na Slobomir P Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana