Filmičnost prizora kroz fotografije Nenada Maleševića u Subotici

Mirna Pijetlović
Filmičnost prizora kroz fotografije Nenada Maleševića u Subotici

Banjaluka - Izložba fotografija Nenada Maleševića "Dokumenti / Uvod u studiju prestajanja" biće otvorena večeras u 19 časova u Savremenoj galeriji u Subotici.

Izložba je realizovana u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke i u ovoj instituciji je predstavljena tokom novembra 2014. godine, a u 2015. godini prikazana je u Centru za savremenu fotografiju - Galeriji "Photon" u Ljubljani i Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda.

Izložba obuhvata nekoliko ciklusa (Doba obnove, Za Geteov pogled, Donau, Die Pflanzen) kojima se umjetnik bavio u periodu od 2004. do 2014. godine i svojevrstan su vizuelni dnevnik umjetnika. Kustos izložbe, kao i autorka teksta u katalogu je Lana Pilipović, viši kustos MSURS.

- Maleševiću je na fotografiji bitna filmičnost prizora, a ne relacija sa istinom, pa izabrani kadrovi često kao da ne pripadaju stvarnosti ili su prostori u kojima se može zamisliti odvijanje radnje nekog filma. Tačnije, riječ je o poetičnoj naraciji onog što se mijenja i što ne prestaje da se mijenja, o svjedočenju nadohvat neuhvatljivog - zapisala je Pilipovićeva.

Ovaj umjetnik je ranije u razgovoru za "Glas Srpske" istakao da je radio ovu izložbu inspirisan filmskim autorima kultnog "crnog talasa".

- Meni je bilo značajno da u motivima, odnosno u situacijama koje snimam, prepoznam potencijal dramske radnje, tako da fotografije svjedoče o tome da će nešto možda biti prisutno na mjestu snimanja u momentu kada završim sa fotografisanjem. Otuda zebnja da će se možda nešto u budućnosti propustiti - rekao je tada Malešević o svom stvaralaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana