Film “Učitelj iz Drimkola” u petak u Banskom dvoru: Posveta Anđelku Krstiću

M. M.
Film “Učitelj iz Drimkola” u petak u Banskom dvoru: Posveta Anđelku Krstiću

BANjALUKA - Film “Učitelj iz Drimkola” autora Boška Milosavljevića i Milana P. Kićevca, posvećen Anđelku Krstiću biće prikazan u petak u Art bioskopu Banskog dvora.

- “Učitelj iz Drimkola” jeste neobična priča. To je biografija zaboravljenog književnika, kao i nacionalnog radnika i podvižnika koji je živio u teškim vremenima turske, a kasnije i povremene bugarske okupacije u današnjoj Sjevernoj Makedoniji, koja se u vrijeme njegovog života nazivala i Starom ili Južnom Srbijom. Decenijama se boreći kao učitelj za opismenjavanje srpskog naroda u tim krajevima bio je hapšen i proganjan, a iza sebe ostavio je i niz izuzetnih pripovjedaka kao i kultni roman “Trajan” iz 1932. godine, u kojem je opisao težak život svojih zemljaka pečalbara, nadničara - navode iz Banskog dvora u najavi filma.

Film je rađen spojom novosnimljenog materijala, u kojem su zabilježeni razgovori s rođacima, stručnjacima i stvaraocima, te arhivskih fotografija, starih članaka, dokumenata, ali i crteža koji opisuju vrijeme u kojem je živio.

Projekcija filma počinje u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana