Film o Dušku Trifunoviću “Život je maskenbal” premijerno u nedjelju

B. P.
Film o Dušku Trifunoviću “Život je maskenbal” premijerno u nedjelju

BANjALUKA - Dokumentarni film “Život je maskenbal” o pjesniku Dušku Trifunoviću u režiji Branka Lazića, po scenariju Saše Berendike, premijerno će biti prikazan u nedjelju od 21 čas na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Riječ je o dokumentarnoj priči o dječaku sa malim izgledima da preživi djetinjstvo. To je pripovijest o “radniku-pjesniku”, mladom mašinbravaru koji piše pjesme krijući se po ćoškovima naftne rafinerije, a koji će se za vrlo kratko vrijeme nametnuti kao vrlo važna figura književnog i ukupnog javnog života Sarajeva i BiH početkom šezdesetih godina prošlog vijeka. Ovo je film o čovjeku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umjesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, prišivena mu je etiketa “estradni pjesnik”.

 - Drama o čovjeku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine. A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu: pjesnik-izmaglica. Ne izbjeglica, već izmaglica. Napisaće ponovo, po sjećanju, većinu svojih djela: zbirki pjesama, romana, dramskih komada. Kako je i zašto Duško Trifunović bio i ostao više poznat, nego čitan? Zašto je pjesnik, ovjenčan najznačajnijim pjesničkim nagradama, antologizovan, verifikovan od ozbiljne književne kritike, u akademskim krugovima i dalje uladičen među estradne pjesnike - stoji u najavi filma.

U filmu učestvuju pisci: Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj te muzičari Goran Bregović, Gabor Lendžel, Željko Bebek, Sead Memić Vajta, akademik Zoran Paunović.

Uz Lazića i Berendiku, režisersko-scenaristički tandem koji je radio i dokumentarni film o Branku Ćopiću, kao savjetnik na projektu učestvovali su Tatjana Marjanović, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor svjetla Dragan Talić, majstor tona Vladimir Vladetić i producent Saša Đorđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana