Film "Muzika Džona Vilijamsa" stiže na striming

Branislav Predojević
Film "Muzika Džona Vilijamsa" stiže na striming

LOS ANĐELES - Studio "Dizni" premijerno je predstavio prvi trejler za dokumentarni film "Muzika Džona Vilijamsa", priču o 92-godišnjem legendarnom filmskom kompozitoru, koja na striming stiže u novembru.

U karijeri koja je trajala sedam decenija Vilijams je komponovao muziku za neke od najhvaljenijih filmova u istoriji kinematografije osvojivši 26 "Gremi" nagrada, pet "Oskara" uz nevjerovatnih 47 nominacija, sedam BAFTA i tri "Emi" nagrade te četiri "Zlatna globusa".

Počevši od njegovih prvih dana kao džez pijaniste, dokumentarac slavi Vilijamsovih bezbroj doprinosa umjetnosti pokretnih slika, muzici za koncertnu pozornicu, kao i njegov neizbrisiv uticaj na popularnu kulturu, uključujući muziku za filmove iz serijala "Ratovi zvijezda", "Indijana Džons", "Hari Poter" i bezbroj drugih klasika.

Dokumentarac sadrži intervjue sa njegovim stalnim saradnicima poput Stivena Spilberga, Džordža Lukasa, Džej-Džeja Abramsa, Lorensa Kasdana i Krisa Martina iz "Koldpleja" i brojnih drugih umjetnika čije je živote dotakla Vilijamsova bezvremenska muzika. Predsjednica "Lukasfilma" Kejtlin Kenedi nema dileme u vezi sa razlogom što je učestovala kao producent u ovom projektu.

- Nije pretjerano reći da je Džon Vilijams najveći filmski kompozitor svih vremena. Njegova muzika je nadmašila kinematografiju i postala dio naše globalne kulture, dotičući srca milijardi, kako mladih tako i starih. Džonova muzika je učinila toliko da klasičnu muziku održi živom koliko i da oblikuje svijet filma - rekla je Kenedijeva.

Film je režirao hvaljeni režiser Loran Bozro, koji ističe da je kao dijete živio u Francuskoj i da je muzika Vilijamsa imala dubok uticaj na njegovo odrastanje.

- Njegove partiture su me natjerale da se zaljubim u muziku i natjerale su me da shvatim u vrlo mladoj dobi moć koju je zvučna partitura imala na filmsko pripovijedanje. Ovo je bila važna priča za ispričati, ne samo zato što je riječ o jednom od najvećih kompozitora svih vremena već i zbog poruke koju nosi o opstanku orkestarske muzike i muzičara - rekao je Bozro.

Njegova muzika za filmove "Ratovi zvijezda", "Ralje", "Indijana Džons", "Park iz doba jure", "Hari Poter", "Bliski susreti treće vrste", "Šindlerova lista" i mnoge druge postala je globalno poznata. U samom trejleru Vilijamsa pitaju šta mu je značila njegova duga karijera, da bi njegov odgovor glasio: Muzika je dovoljna za cijeli život, ali život nije dovoljan za muziku.

Film "Muzika Džona Vilijamsa" otvara AFI festival 23. oktobra prije premijere na servisu "Dizni plus" 1. novembra. Slavni kompozitor je nagrađen AFI nagradom za životno djelo i postao je prvi kompozitor koji je dobio tu čast za karijeru u filmu.

BIOGRAFIJA

Džon Tauner Vilijams, rođen 8. februara 1932, je američki kompozitor, dirigent i pijanista. Smatra se jednim od najvećih američkih kompozitora svih vremena i zaslužan je za neke od najpopularnijih, najprepoznatljivijih i kritički hvaljenih komada filmske muzike u filmskoj istoriji tokom karijere koja se proteže više od šest decenija. Vilijams je isto tako komponovao brojne klasične koncerte i druge radove za orkestarske ansamble i solo instrumente. On je komponovao filmsku muziku za osam od 20 najprofitabilnijih filmova u SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana