Film kao iskrena obmana

Aleksandra Madžar
Film kao iskrena obmana

Mokra Gora - Drugi dan muzičkog i filmskog festivala "Kustendorf" obilježili su projekcija filma "Vlasnik" reditelja Adilhana Jeržanova, te radionica direktora Kanskog festivala Tjerija Frema i Emira Kusturice.

Dolaskom meksičkog producenta iz Kalifornije Aleksa Garsije na Mokru goru kompletiran je žiri festivala, koji, osim njega, čine francuska producentkinja Klodi Osar i direktor Britanske filmske akademije Amanda Nevil.

Prikazivanjem četiri filma mladih autora u četvrtak je počeo takmičarski dio festivala. Prikazana su prva četiri filma: "Ono što prolazi kroz zid" u režiji Rada Juda, "Tlo pod nogama" hrvatske rediteljke Sonje Tarokić, "Stella martis" italijanskog reditelja Đakoma Abrucezea i "Polubaka" Jasmine Elsen. Za festivalske nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmičiće se filmovi 17 mladih autora iz Srbije, Švajcarske, Austrije, Hrvatske, Egipta, Francuske, Holandije, Islanda, Mađarske, Rumunije, Izraela, Rusije, SAD, Belgije, Njemačke, Slovačke i Češke.

Garsija, koji je tokom karijere snimio skoro sto filmova, publici na "Kustendorfu" predstavio se omnibusom "Razgovori sa bogovima", sastavljenom od devet kratkih filmova.

Projekciju "Vlasnika", slikovitog i originalnog filma režisera Adilhana Jeržanova, pratila je zanimljiva radionica. Autor je pričao o svom shvatanju filmskog izraza.

- Film je uvijek obmana. Na samom početku potpisujete ugovor sa publikom. Nećete pokušavati da prikrijete svoju tehniku, niti pokušavati da oponašate stvarnost. Kada se stvari tako postave, moguće je dosegnuti iskrenost - smatra Jeržanov.

Rekao je da smatra da je važno da glumci razumiju namjere režisera. Autor "Vlasnika" pokazao se kao čovjek oštrog oka, sa finim osjećajem za neposredno okruženje. Ovaj režiser govorio je o značaju pejzaža u njegovim filmovima.

- Izbor pejzaža je veoma bitan. Na primjer, planine koje ste vidjeli imaju veoma krive linije, što veoma utiče na čitav film. Ovdašnje planine su sasvim drugačije i morao bih da snimim sasvim drugačiji film. Vjerovatno zato neki režiseri snimaju samo u jednoj zemlji. Ja nisam stručnjak za druge kulture. Radim sa onim što je moje - ispričao je Jeržanov.

Poslije toga uslijedila je projekcija posljednjeg francuskog nijemog filma "U noći", koji je režirao čuveni francuski glumac Šarl Vanel. Poslije njegovog prikazivanja direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo i Emir Kusturica održali su radionicu u okviru koje je Kusturica naveo neke prednosti nijemih filmova.

- Mislim da bi ovaj film dosta izgubio kada bi mu dodali dijaloge. U tom periodu, dijalozi su uništavali francuske filmove, baš kao što je dinamit raznosio holivudske. Film uvijek zavisi od odnosa izgovorenog i prećutanog - naglasio je Kusturica.

Fremo se prvo izvinio publici zbog njegovog "djelimičnog" prevoda nekoliko međunatpisa tokom projekcije, primijetivši da je dolazak zvuka film "na neko vrijeme zaustavio u korišćenju sopstvenog jezika". Poznati francuski arhivista i ljubitelj filma dodao je da ovaj film nudi posebno "vizuelno zadovoljstvo".

- Veoma je zdravo gledati nijeme filmove. Zdravo je za oči i za um. Za nas arhiviste era nijemog filma je nova avantura. To je veliki okean u kome možemo mnogo toga da otkrijemo. Svaki kadar u ovom filmu ima svoju priču. Želim da znam kako je film napravljen - kazao je veliki stručnjak Fremo.

Razgovor je potom usmjeren ka poređenju epohe nijemog filma i ranog Holivuda sa savremenom scenom, pri čemu je Fremo govorio o nasljeđu nijemih filmova u širokom potezu od Kine do Afrike. Kusturica se osvrnuo na kvalitet autora koji stvaraju sopstveni filmski jezik i kritikovao stanje današnje "decentralizovane" filmske scene i, naročito, distribuciju filmova.

- Imamo mnogo dobrih autora i pristup njihovim filmovima, ali ti autori nikada nisu bilo u ovolikoj mjeri marginalizovani i lišeni prilika za uspjeh. Danas je veoma rijetko imati autorski i zabavni film u jednom. Te stvari su danas odvojene. Filmovi ili naginju previše ka autorskom pristupu ili su jednostavno glupi. Glavni znak uspjeha za mlade autore treba da bude stvaranje sopstvenog jezika - istakao je Kusturica.

Jedan od najznačajnijih režisera današnjice Alfonso Kuaron posjetiće u subotu Andrićgrad, a domaćin će mu biti Emir Kusturica. Kuaron je američki režiser, scenarista i producent meksičkog porijekla. Svjetsku slavu stekao je 1998. zahvaljujući filmu "Velika očekivanja". Kuaron je gost "Kustendorfa".

Menadžer Andrićgrada Đorđe Šipčić rekao je da će u subotu u kompleksu Andrićgrada zvanično biti otvoren restoran, čije ime će biti otkriveno tokom ceremonije. Do proljeća je planirano i otvaranje hotela u Andrićgradu, koji će imati 54 smještajna kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana