Filip Grinvald: Živimo u dobu lakrdija

Snežana Tasić
Filip Grinvald: Živimo u dobu lakrdija

Prijedor - Živimo u vremenu u kome su institucije na kojima počiva ljudski rod postale lakrdija, brak je lakrdija, država je lakrdija, porodica je lakrdija. U takvoj konstalaciji tragični ishod je neminovan.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" beogradski reditelj Filip Grinvald, koji u Pozorištu Prijedor režira predstavu "Ničiji sin". Komad po tekstu Mate Matišića premijerno će biti izveden 30. septembra, čime će biti otvorena 61. sezona Pozorišta Prijedor.

Grinvald kaže da je "Ničiji sin" vrlo provokativan i bolan komad koji je dnevno aktuelan, tiče se traume koja je u direktnoj vezi sa našom poslijeratnom prošlošću, a istovremeno ima univerzalnu dimenziju i bavi se pitanjima zla od kada je ljudskog roda.

- Bilo mi je vrlo zanimljivo da se bavim komadom koji je tako duboko uronjen u faktografiju, a koji sam doživeo kao fikciju. Uveren sam da bi komad "Ničiji sin", koji otkriva najmračnije strane čovekove prirode, funkcionisao na svim prostorima i u svim vremenima. Duhovit način na koji je ispričana ova tragična priča još jednom dokazuje da je tragikomedija žanr 21. veka - kazao je Grinvald.

Podsjeća da je ovo njegov prvi angažman u Pozorištu Prijedor.

- Retko mi se događalo da radim u pozorištu u kome svi, od zakulisnih radnika do glavnih glumaca imaju tako predan, posvećen i profesionalan pristup. Trenutno smo u fazi uklapanja glumačko-rediteljskog posla sa tehničkim delom, takozvanih konfrontacionih proba, gde sve treba ukomponovati - ispričao je Grinvald.

Naglašava da je ono što u svjetskim standardima predstavlja pravila u radu na predstavi, kod nas teško zahtijevati.

- U Prijedoru sam prvi put imao priliku da mizanscenske probe počnem u gotovom dekoru, što proces rada sa glumcem čini relaksiranijim i kvalitetnijim. Svaki susret sa glumcem za mene je poseban izazov u kome kroz zajedničke napore težimo ka istinitosti igre. Rad sa glumcem za mene je kao neki lov na istinu i uvek predstavlja zadovoljstvo - ističe Grinvald.

Snovi

- Imam puno snova, ali nemam planova. Jedan od mojih snova je da radim u trupi sa grupom posvećenika. To, bojim se, za sada, na ovim prostorima nije moguće. Jedino je moguće praviti pozorište kao instituciju i onda je veliko zadovoljstvo kada se steknu uslovi da se u instituciji radi kao u trupi. Mogu da kažem da sam takvu privilegiju imao u radu na predstavi "Ničiji sin" - kazao je Filip Grinvald.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana