Festivala festivala u Trebinju: Katarzično dejstvo Evropejaca

Ratomir Mijanović
Festivala festivala u Trebinju: Katarzično dejstvo Evropejaca

Trebinje - Ostvarenjem "Evropejci" publici 60. "Festivala festivala" sinoć se predstavio četvoročlani ansambl GAT scene 71 Doma kulture "Krste Misirkov" iz Svetog Nikole u Makedoniji.

Komediju naših dana srpskog autora Miroljuba Nedovića, premještenu i aktuelizovanu u makedonski društveni kontekst, režirao je Slobodan Eliseev.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je glumcu Igoru Toševu, za ulogu Maneta.

Željko Hubač, voditelj razgovora, istakao je da je primarni cilj autora teksta da glumcima ponudi prostor za živu igru i da nasmije publiku, a to su glumci iz Makedonije uspjeli.

- Ovo je komedija koja se bazira na srpskom viđenju evropejstva. Predstava iz farsičnog ugla pokušava da ostvari određeno katarzično dejstvo i pokaže određene mentalitetske probleme koji nas ophrvavaju u stremljenju ka Evropi - kazao je Hubač.

Reditelj predstave Slobodan Eliseev našalio se na svoj račun, ističući da je u Trebinju poslije trideset godina kao debitant, na samom kraju karijere.

- Tekst po kojem je rađena predstava aktuelan je na cijelom Balkanu. Mislim da je publika prihvatila odlično predstavu, za šta smo i nagrađeni. Bilo je lijepo raditi sa ovim mladim ljudima, a mijenjanje svijeta je farsa. Ovo je za mene više tragedija nego komedija. Svijet je tragičan - rekao je Eliseev.

Pozorišni radnici i predstavnici dramskih amaterskih društava iz regiona iznijeli su sinoć svoje viđenje stanja u pozorišnom amaterizmu, počevši od BiH, pa do Makedonije, na tribini organizovanoj u pratećem programu festivala na temu "60 godina 'Festivala festivala' - Kuda ide pozorišni amaterizam".

Svi oni su zauzeli zajednički stav - da se sve manje novaca izdvaja za pozorišni amaterizam, ali entuzijazma ne nedostaje.

Baveći se najprije istorijatom pozorišnog amaterizma u BiH, koji datira još iz pedesetih godina prošlog vijeka, Jesenko Muzaferija, član Umjetničkog savjeta "Festivala festivala", istakao je da amaterizam u BiH nema masovnost članstva, niti sistemsku potporu kakvu je imao u bivšoj Jugoslaviji, ali se ipak pažnja posvećuje mladim kroz razne oblike radionica, organizacija i slično.

- Pored festivala u Bugojnu treba izdvojiti Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu, Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest u Sarajevu, Internacionalni festival studentskih pozorišta "Kestenburg" u Banjaluci, Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima, a posebno "Festival festivala" u Trebinju, koji bi se takođe mogao nazvati internacionalnim, regionalnim, zapadnobalkanskim - naveo je Muzaferija.

Obećanja amaterima

Generalni sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i nekadašnji sekretar Saveza amatera Srbije Savo Mučibabić naveo je podatak da u Srbiji danas ima oko 400.000 amatera koji još čekaju, nakon nedavno usvojene Strategije razvoja kulture Srbije, da bude ispunjeno obećanje novog ministra da će amaterizam biti jedna od strateških oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana