Festival Prvi kadar: Kratki animirani filmovi obilježili treći dan

Mirna Pijetlović
Festival Prvi kadar: Kratki animirani filmovi obilježili treći dan

Istočno Sarajevo - Program trećeg dana 10. međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" bio je u znaku dječijeg filmskog programa "Kids fest", a najmlađa publika imala je priliku da uživa u izboru najboljih kratkih animiranih filmova Međunarodnog festivala animiranog filma "Konstantinov zlatnik", održanog u Nišu ove godine.

Mališani su sa velikom pažnjom pratila vrhunska animirana ostvarenja koja su u Istočno Sarajevo stigla iz Irana, SAD, Francuske, Holandije, Kine, Brazila, Njemačke i Turske.

- Na ovaj način, pored radionica animiranog filma, koje se održavaju bijenalno u okviru festivala, radi se na vrlo značajnoj edukaciji najmlađih kroz projekciju umjetničkih animiranih ostvarenja iz cijelog svijeta - rekla je direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U okviru takmičarskog programa festivala prikazano je 17 filmova, značajnih filmskih ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma, kao i dokumentarni film "Djeca" u režiji Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a, kao i rediteljsko ostvarenje Branka Lazića "Jadranka".

Nakon projekcije, publika je na radionici imala priliku da porazgovara sa Bojićem o ovom višenagrađivanom filmskom ostvarenju.

Večernji program "Veče laureata", koji je posvećen dobitnicima Plakete filmska klapa za doprinos razvoju filma u BiH bilo je posvećeno Sarajevo film festivalu. U okviru programa publika je imala priliku da vidi igrani film "Tilva Roš", reditelja Nikole Ležajića iz Srbije, koji je osvojio Srce Sarajeva 2010. godine.

- Nakon SFF-a gdje je osvojio glavnu nagradu, ovaj film je putovao širom svijeta, osvajajući velike filmske nagrade, zbog čega smo veoma ponosni. Ležajić se na SFF vratio ove godine sa svojim novim projektom i ponovo dobio nagradu na našem koprodukcijskom marketu - podsjetio je direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

Purivatra je "Prvom kadru" poželio da doživi još mnogo uspješnih godina i da ova saradnja bude tradicija, što dokazuje i ovogodišnji prvi sastanak koji je održan na nivou BiH sa svim filmskim festivalima.

- Nama će biti drago da i mi na bilo koji način podržimo "Prvi kadar", ali isto tako da od ovog festivala mi možemo da učimo i tražimo nove autore - zaključio je Purivatra.

Festival će biti zvanično zatvoren večeras u 19 časova premijernim prikazivanjem prvog srpskog naučno-fantastičnog filma "Procjep" reditelja Dejana Zečevića.

Prateći program

I prateći program festivala je šarolik i privlači veliki broj publike. Tako su, pored takmičarskog programa festivala, održane i edukativne projekcije, od kojih jedna i u KPZ "Kula", kao i izložbe, te promocija knjiga, od kojih i jedna iz oblasti filma "Hrastovi koje ne obaraju", autora Radoslava T. Stanišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana