Festival Palić nagradio rumunsku producentkinju Adu Solomon

Tanjug
Festival Palić nagradio rumunsku producentkinju Adu Solomon

SUBOTICA- Rumunska producentkinja Ada Solomon dobitnica je ovogodišnje nagrade „Andergraund spirit" koju Festival evropskog filma (FEF) Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije, saopštili su danas organizatori.

Selektor FEF programa „Mladi duh Evrope"i „Paralele i sudari" Nil Jang u obrazloženju nagrade je naglasio da je Solomon jedini producent koji je u posljednjih 25 godina odgovoran za dva dobitnika Zlatnog medveda na „Berlinalu", za filmove Radua Žudea „Baksuzni kres ili luda pornografija" ovog februara, i Kalina Petera Necera „Pozicija deteta" 2013. godine.

„Osvajanje dva Zlatna medveda je dovoljno retko; učiniti to preko dva različita reditelja zaista je istorijsko dostignuće. Solomon, odgovorna za brojne filmove prikazane na FEF-u tokom godina, zaista je sila prirode na sceni producenata. Oduševljeni smo što smo prepoznali njena dosadašnja postignuća, u iščekivanju decenija filmskih poslastica koji tek predstoje", naveo je Jang.

Kako je najavljeno, Solomon je posvećen je programski omaž u okviru kojeg će na Paliću biti prikazana ostvarenja „Aferim!", „Toni Erdman" i „Pozicija deteta".

FEF Palić će biti 28. put održan od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, a tokom predfestivalskog programa i centralnog dijela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana