Festival mediteranskog i evropskog filma završen u Trebinju: Ljepota je u spajanju različitosti

Milanka Mitrić/agencije
Festival mediteranskog i evropskog filma završen u Trebinju: Ljepota je u spajanju različitosti

TREBINjE - Grad sunca u proteklih nekoliko dana bio je pravi mali raj za ljubitelje filmske umjetnosti, što je od Trebinja načinio Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma, koji je ove godine održan pod sloganom “Pod svjetlom mjesečeve rijeke”.

Nakon projekcija 26 dokumentarnih, igranih, dugometražnih i kratkometražnih filmova, te pratećih programa, koncerata, promocija, dodjela “Zlatnih platana” glumici Nataši Ninković i glumcu Svetozaru Cvetkoviću, festival je zatvoren  dodjelom priznanja “Velika povelja Leotara”.

Ovo priznanje dodijeljeno je glumcu Vlatku Toleskom, za ulogu balkanskog ratnika u filmu “Zasjeda”, kojeg je režirao Slave Viktorijoski. Priznanje je takođe, dodijeljeno i Drašku Đuroviću, za jedinstveno ispričanu filmsku bajku za djecu “Magični ključ” i Orhanu Tekeogluu za priču o Fatmi Kajaki.

Festival je svečano zatvorio umjetnički direktor festivala Peđa Milojević, koji je istakao da se nada da će se ovogodišnji gosti festivala nekad ponovo vratiti u Trebinje.

- Hvala vam što ste učinili da deveti festival ostane barem jedan u nizu snova, o kojim sam govorio na otvaranju. U ovim danima festivala uspjeli smo da pogledamo neku bolju stvarnost, sa mnogo mladih ljudi, iz različitih krajeva koji su došli ovdje i prikazali ono o čemu sanjaju i ono šta misle da treba reći u trenu kada je dozvoljeno samo ćutanje. Dokle god nas spajaju ljepote naših različitosti dovoljno širokog i dovoljno uskog Mediterana i Evrope ovdje u gradu gdje se svi putevi ukrštaju nekada i sada, dotle ćemo imati svoj identitet i dotle ćemo biti umjetnici koji stvaraju. Zato ovoj festival ne planira da se zatvori, nego hajde da zasanjamo jedan san pa da ga prikažemo jedni drugima i da ga svi opet komentarišemo - rekao je Milojević.   

Festival je održan u Kulturnom centru Trebinje, dvorištu Muzeja Hercegovine, te na ljetnoj sceni Doma mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana