Festival književnosti “Imperativ” završen u Banjaluci: Živa riječ ne poznaje granice

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

Banjaluka - Nakon nekoliko dana raznovrsnih programa, u kojima su učestvovali pisci, pjesnici, i izdavači iz regiona, u Banskom dvoru večeras je završen 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”.

Ovo, kao i prošlogodišnje izdanje održano je u nešto drugačijem obliku nego ranije, što je još jednom pokazalo da pisana riječ uspijeva da nađe način da bude živa, da prevaziđe sva ograničenja, te da, uprkos svemu, dopre do ljudi, poveže ih, a jedan grad, makar na kratko, učini centrom književnosti.

Posljednjeg festivalskog dana predstavljanjen je autor Adnan Šehić, s kojim je, o njegovoj knjizi “Četiri šakaša i na male” razgovarao izdavač Boris Maksimović, iz izdavačke kuće “Imprimatur”. Nešto kasnije, za ljubitelje poezije, u programu “Poeziju će svi čitati”, svoje stihove čitale su Vladana Perlić i Katarina Sarić.

Razgovor s Draško Sikimićem, o njegovom romanu “Katarina”, kojim je nastavljeno veče, vodio je Stevo Grabovac. Prisutni su imali priliku da čuju nešto više o nastanku romana, o pisanju kao mjestu igre, šale i terenu za stvaranje začudnih likova i situacija. Sikimiću je ovo drugi put da učestvuje na “Imperativu”.

- Učestovao sam i na prvom festivalu. Tada mi je to bila idealana prilika da se predstavim većem broju ljudi. Tada nisam bio toliko poznat publici u Banjaluci.  Festival je toliko dobar, sadržaj je toliko dobar, a pošto sam ja toliko kritičan prema nama piscima, nisam siguran da zaslužujemo ovako dobar festival - rekao je on.

Posljednji festivalski dan zatvoren je programom “Note i slova”, u okviru kojeg je Marija Ratković predstavila roman “Ispod majice”. Autorka je čitala dijelove romana, i puštala muziku koja ju inspiriše, a razgovor s njom vodio je Milan Rakulj.

- Festivali i rezidencijalni programi održavaju književnost živom. Književnost nisu knjige već susreti i razgovori, razmena mišljenja i to je najvažniji domet umetnosti - promišljanje savremenog konteksta - smatra Ratkovićeva.

Takođe, posljednjeg festivalskog dana u Art bioskopu prikazan je film “Klopka”, a za najmlađe posjetioce održana je “Bajkovnica”, koju je vodila Jelena Kojović Tepić.

Festival “Imperativ” nastao je u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa Banskim dvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana