Festival klasične i savremene muzike Boljšoj: Laureat Leo Borisavljević

Priredila: Mirna Pijetlović
Festival klasične i savremene muzike Boljšoj: Laureat Leo Borisavljević

Drvengrad - Na trećem festivalu klasične i savremene muzike "Boljšoj", koji je završen u subotu uveče na Mokroj Gori u Drvengradu, "Zlatnu matriošku" dobio je Leo Borisavljević, student Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

"Srebrnu matriošku" osvojio je duo Ana Petrović, sopran i Strahinja Đokić, klavir, takođe sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, dok je "Bronzana matrioška" pripala Anastasiji Čugajovoj iz Centra umjetnosti za talentovanu djecu sa Sjevera. 
O pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i Viktorija Matelinen, profesor Centra umjetnosti za talentovanu djecu sa Sjevera, a nagrade je uručio violinista Nemanja Radulović, koji je u petak uveče održao koncert za pamćenje.

Žiri je odluku o laureatima donio jednoglasno, ali im zadatak nije bio lak, budući da je među više od 70 takmičara bilo mnogo odličnih, veoma talentovanih i onih koji obećavaju.

Nagrada za najboljeg organizatora festivala pripalu je Janku Kusturici, a nagradu mu je uručio glumac Zoran Cvijanović.

Osnivač festivala "Boljšoj" i "Kustendorf", koje je podržao "Gaspromnjeft", reditelj Emir Kusturica je zatvarajući manifestaciju istakao da je ideja bila da se jezik autora prenese na scenu.

Kusturica je izrazio očekivanje da će festival narednih godina biti još bolji i da će se voditi jednom filmskom idejom - "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".

Njegova ideja je bila da se kroz oba festivala muzici i filmu vrati ono što je on od njih dobio i duhovno i materijalno. Slušajući Čajkovskog razmišljao je o tome kako je romantika u klasici "bijedno završila u našim krajevima" i kako je folk i najružniji dio naše tradicije u svojim tekstovima vrlo romantičan i sentimentalan. 

- Kako je distorzija jednog tako ozbiljnog izraza kakva je bila romantika u čitavoj istoriji umjetnosti kod nas i kod Grka doživjela svoj najbjedniji izraz kroz folk - naveo je Kusturica i dodao da je festival "Boljšoj" pokušaj da se tome odupremo.  

Festival je zatvoren nastupom Okteta "Boljšoj", koji je muzički oblikovao film "Sreća" Aleksandra Medvedkina.

Nakon zvaničnog zatvaranja uslijedio je nastup "No smoking orkestra", uz čije taktove je publika plesala i pjevala do duboku u noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana