Festival „Jesenja sonata“ od 25. do 29. oktobra u Banskom dvoru

Ilijana Božić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA - Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“, 5. po redu od 25. do 29. oktobra biće mjesto susreta vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva i to u Banskom dvoru u Banjaluci.

 

Festival će otvoriti Gudački orkestar  „Metamorfozis“ iz Srbije  koji je po ocjeni muzičke kritike vodeći kamerni ansambl, a koji vodi istaknuti violista Saša Mirković. Oni će prvi put nastupiti u Banjaluci.

Direktor „Banskog dvora“ Mladen Matović istakao je da će drugog festivalskog dana, odnosno 26. oktobra,  publika imati priliku da uživa u nastupu uglednog kamernog ansambla „Zagrebački kvartet“ iz Hrvatske.

- Riječ je o ansamblu sa visokom međunarodnom reputacijom, a to je i jedan od rijetkih u Evropi koji postoji duže od 100 godina u kontinuitetu. Nekada je „Zagrebački kvartet“ svirao u Domu kulture u Banjaluci i drago mi je da se nakon nekoliko decenija vraća u naš grad- rekao je Matović.

Istakao je da će 27. oktobra na „Jesenjoj sonati“ nastupiti renomirani češki pijanista Libor Novaček, koji je trenutno na evropskoj turneji sa atraktivnim programom, a objasnio je da je Novaček i redovni profesor čuvenog Praškog konzervatorijuma.

- Ove godine na „Jesenjoj sonati“ prvi put ćemo imati didaktički koncert, koji je zakazan za 28. oktobar. Želimo da njegujemo i razvijamo našu najmlađu publiku, buduće konzumente umjetničke muzike, tako da smo pripremili didaktički koncert „Karneval životinja“ čuvenog francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa. Ovim koncertom koji je posvećen najmlađima, želimo da ih učimo o muzici, instrumentima i muzičkim pojmovima na inventivan način - kazao je Matović.

Festival  će zatvoriti klavirski duo svjetskog glasa Duo Miroirs" iz Italije.

- Muzička kritika ih uvrštava među pet najboljih klavirskih dua na svijetu i čast nam je što će pijanisti Antonelo Di Onofrio i Klaudio Sovijero da spuste zavjesu na 5. festivalsko izdanje „Jesenje sonate“ - rekao je Matović.

Naglasio je da su uprkos velikim organizacionim izazovima koje je u prethodne dvije godine sa sobom nosila realizacija kulturnih događaja, tokom trajanja virusa korona, uspješno iznašli način da održe kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji. 

- Kroz  peto festivalsko izdanje „Jesenja sonata“ je postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene - zaključio je Matović.

Iako će festival obuhvatiti koncerte renomiranih muzičkih sastava i izvođača, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizatori su obezbijedili pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi pet KM.

Ulaznice će biti u prodaji od srijede na biletarnici Banskog dvora, a moći će se kupiti svakim danom, osim vikendom od 12  do 18 časova.

Podrška

Matović je istakao da je „Jesenja sonata“  u prethodnom periodu postala regionalno i internacionalno prepoznatljiv festival dobivši pozitivne recenzije muzičke kritike.

- Dobili smo i veliku podršku publike koja je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa-rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana