Festival “Imperativ” mjesto susreta i povezivanja autora i čitalaca: Stihovi i note grade mostove

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA – Poezija, muzika, razmjena stihova, riječi, ideja i zamisli koje pisce nagnaju na stvaranje, i koje ih vode putem dijeljenja svoje umjetnosti sa svijetom, glavni su dijelovi književnih festivala, mjesta susreta, razgovora, upoznavanja i rasta, kako pisaca, tako i čitalaca.

Tako je ovih dana i na festivalu “Imperativ”, čiji treći dan je, kao i ostali, ispunjen raznolikim programima i druženjima s autorima, a sve u slavu pisane riječi, koja ovu stvarnost čini boljom na razne načine.

Treći dan ove smotre pisane riječi počeo je druženjem u kafeu “Joko” sa publicistkinjom, teoretičarkom i aktivistkinjom Marijom Ratković, autorkom romana “Ispod majice”. Nešto kasnije, u Banskom dvoru program je nastavljen predstavljanjem autorke Milanke Blagojević, čija zbirka “Nervus vagus i druge priče” je objavljena u izdanju “Imprimatura”. Djelo je sačinjeno iz tri ciklusa “Pretis lonac”, “Nervus vagus” i “Pisma”, a autorku je predstavio izdavač Boris Maksimović.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film “Kino Lika”, koji je rađen prema motivima istoimenog romana Damira Karakaša, dok je u vijećnici Banskog dvora, održana “Bajkovnica”, radionica pisanja za djecu, koju vodi Jelena Kojović Tepić.

U večernjim časovima, festival je nastavljen programom “Poeziju će svi čitati”, u kojem je Aleksandra Marilović iz Banjaluke, bila domaćin pjesniku Vladanu Krečkoviću iz Beograda.

- Poezija mi je pružila mogućnost rekonstruisanja slike sveta, posebno kada čovek dođe u pojedine trenutke kada svet u kojem živi i sa kojim je u nekoj vrsti komunikacije posredstvom jezika, počne da postaje dosadan.  Kada čovek postane umoran, onda je poezija dobar način da rekonstrušemo tu sliku i stvorimo neke nove svetove, stanja, situacije koje do sada nisu postojale - kazao je Krečković, autor zbirke “Pariz, Teksas”, iz koje je prisutnima čitao svoje pjesme.

Pjesnikinja Aleksandra Marilović kazala je da joj često izgleda da događaji kao što je “Imperativ”, pokazuju kako je bavljenje poezijom jedan vid senzacije.

- Svi oni autori koji imaju priliku da izađu na svjetlost ovog festivala nemaju više prostora za samosažaljenje i nerad. Moja poezija ide mnogo ispred mene, mnogo je mudrija, sve ono što sam naučila od poezije iz knjige čini mi se da je zapravo neko moje iskustvo života - smatra Marilovićeva.

Nakon pomenutog programa, smotra je nastavljena razgovorom sa Semezdinom Mehmedinovićem, koji je održan u koncertnoj dvorani, a s autorom o njegovoj knjizi “Ovo vrijeme sada”, razgovarao je književni kritičar i novinar Đorđe Krajišnik.

- Ovo mi je prvi put da u književnom svojstvu gostujem u Banjaluci i jako mi je drago što sam tu. Rad “Imperativa” sam sa velikim simpatijama pratio iz daljine. Ovo je jedan urban festival, kad kažem urban mislim da nema nacionalističkog predznaka i već godinama okuplja izvrsne autore - navodi Mehmedinović, čija knjiga “Ovo vrijeme sada” je djelo potrage, sjećanja i osjećanja, u kojoj se poezija i proza spajaju u jedno.

Treći festivalski dan završio je programom “Note i slova”, u kojem je pisac Bojan Savić Ostojić čitao odlomke iz svoje knjige “Ništa nije ničije” i puštao muziku koja ga inspiriše.

Festival je nastavljen juče, sadržajima predviđenim u okviru programa, a biće zatvoren večeras. Sajamski dio festivala otvoren je od deset do 21 čas.

Na programu u četvrtak

16.00 - izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Adnana Šehića

17. 00 - projekcija filma “Klopka”, rađenog po djelu Nenada Teofilovića

19.00 - “Poeziju će svi čitati” – Katarina Sarić i Vladana Perlić

20. 00 - Razgovor sa Draškom Sikimićem

21.15 - “Note i slova” – Marija Ratković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana