Festival festivala u znaku Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke: Malograđanska svadba nagovijestila trijumf

Ratomir Mijanović
Festival festivala u znaku Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke: Malograđanska svadba nagovijestila trijumf

Trebinje - Treće večeri 60. festivala festivala na sceni Kulturnog centra Trebinje nastupili su pobjednici Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije - Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke s predstavom "Malograđanska svadba", po tekstu Bertolda Brehta i u režiji Radoja Čupića.

Brehtovu satiričnu analizu malograđanskog na svadbenom veselju, koja se zaoštrava u ozbiljno upozorenje na traumatične posljedice ovakve svijesti i okruženja, u "čitanju" i tumačenju ansambla iz Crvenke - festivalska publika ispratila je u nedjelju uveče burnim aplauzom i ovacijama.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je glumcu Zoranu Raduloviću.

- Teško je reći koji je bio momenat kada smo shvatili sve što je reditelj želeo da mi postignemo. Imao sam veliki strah kad je rekao da ćemo raditi Brehta, jer je to ozbiljan pozorišni zalogaj - ispričao je Radulović.

Probe su, kako kaže, bile naporne.

- Na prvih nekoliko proba tekst nije bilo na stolu, razgovaralo se o malograđanštini. Svi smo se trudili da nađemo koncept za ovu predstavu iako je reditelj imao glavnu ideju. Volim da igram ovo ostvarenje jer ima snažnu poruku. Izuzetno je naporna fizički i psihički, ali želim da je još dugo igramo, pošto ima snažnu poruku za višeslojnu publiku - kaže Zoran Radulović.

 U razgovorima poslije predstave amatera iz Crvenke zaključeno je da je riječ o izvanrednom ostvarenju u kojem je reditelj pokazao mudrost, a glumci vještinu i disciplinovanost.

Željko Hubač, voditelj razgovora, naglasio je da je riječ o pametnom rediteljskom postupku, koji je, striktno poštujući komad, dobio osavremenjavanje koje je pokazalo da neki pojmovi kojima danas baratamo imaju drugo značenje u odnosu na vrijeme kada su nastali komadi.

- Pojam malograđanskog danas je u nekoj drugoj ravni i situacija svadbe je iskorišćena kao vrsta slike nekog malograđanskog društva u kome je odsustvo svakog morala, sistema vrijednosti. Reditelj izrazito vješto postavlja likove, sa jasnim, divno plasiranim znakovima, u jednoj dobroj dinamici. Rediteljski postupak je tačan i čist. Gledali smo sjajnu predstavu, koja je jedan od subklimaksa Festivala festivala - navodi Hubač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana