Festival festivala u Trebinju: O glumatanju za početak

Ratomir Mijanović
Festival festivala u Trebinju: O glumatanju za početak

Trebinje - Monodrama "O glumatanju" u izvođenju popularnog glumca Slobodana Ćustića označiće večeras u 20.30 časova početak Festivala festivala u Trebinju.

Tradicionalna pozorišna smotra glumaca amatera iz nekadašnjih jugoslovenskih republika trajaće do 27. jula, a u takmičarskoj konkurenciji najbolja ovosezonska ostvarenja dramskog amaterizma iz regiona predstaviće šest teatara. Pred trebinjskom publikom nastupiće pozorišta iz Srbije, Crne Gore, BiH, a prvi put od obnove festivala i pozorište iz Makedonije.

Prvo takmičarsko veče, utorak, rezervisano je za Bjelopoljsko pozorište, čiji će ansambl izvesti predstavu "Praznina", po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Slobodana Marunovića. Publika će imati priliku da pogleda i klasik "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića u režiji Radoja Čupića. Ovu komediju koja uvijek iznova pronalazi put do ljubitelja umjetnosti druge takmičarske večeri izvešće glumci Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke.

U trci za nagrade su i Teatar "Total" iz Visokog koji dolazi sa komadom "Čekajući Godoa" Samjuela Beketa, u režiji Jesenka Muzaferije i domaćin festivala - Gradsko pozorište Trebinje sa predstavom "Boing, boing" Marka Kamelotija i reditelja Željka Miloševića.

Ansambl Kamerne scene "Miroslav Antić" iz Sente nastupiće u subotu, 26. jula, a odigraće predstavu "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, koju je režirao Dejan Cicmilović.

Takmičarski program festivala zatvara ansambl Centra za kulturu "Beli Mugri" iz Kočana iz Makedonije predstavom "Dom Bernarde Albe" Federika Garsije Lorke čiju režiju potpisuje Kristina Atanasova Arsova. Sve predstave iz takmičarskog programa počinju u 20.30 časova u pozorišnoj sali Doma kulture, a posljednje večeri festivala planiran je i koncert sastava "Serbian Jazz BRE!", u čast nagrađenih. Ulaz na sve programe je besplatan. Tokom trajanja smotre na trebinjskim trgovima i ulicama u centru grada biće priređeni muzičko-scenski performansi, u izvođenju učenika lokalne Muzičke škole i artističke grupe iz Beograda, a u režiji Ane Grigorović. Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje.

Prateći program

U pratećem programu Festivala festivala biće otvorena izložba pozorišnih fotografija Vojislava Voje Kilibarde i Linde Grejem. Najavljena je i promocija časopisa "Scena" i "Nova srpska drama", a Poetski teatar "Tent" iz Obrenovca izvešće predstavu "Solunci govore", po tekstu Antonija Đurića i režiji Radomira Planinčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana