Festival autorske poetike u Mostaru: Prljavi veš Banjalučkog studentskog pozorišta najbolja predstava

Mirna Pijetlović
Festival autorske poetike u Mostaru: Prljavi veš Banjalučkog studentskog pozorišta najbolja predstava

Mostar - Predstava "Prljavi veš" Banjalučkog studentskog pozorišta proglašena je za najbolju predstavu u cjelini na nedavno završenom 41. festivalu autorske poetike u Mostaru.

Autor ovog višenagrađivanog komada je Bogoljub Đorđević (pseudonim), režiju potpisuje Aleksandar Pejaković, a u predstavi igraju: Zoran Jelić, Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan Bobar i Aleksandar Ševo.

- Ovo je četvrta po redu nagrada za ovaj komad. Ponosan sam na cijelu ekipu i raduje nas nagrada "Mravac", jer je upravo ova predstava nastajala u veoma teškim uslovima. Vježbali smo u raznim prostorima, a najviše u klubu "Bunker" u Novoj varoši - rekao je Pejaković i podsjetio da je ova društveno angažovana predstava premijerno odigrana 3. juna na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Kritičari su za Pejakovićev rad na ovom komadu napisali da "traga za problemima koji se direktno dotiču studentskog pozorišta, stavljajući na scenu svoje probleme, prevodeći je u metaforu 'prljavog veša' koja jasno sugeriše otvaranje društvenih pitanja kojih se dotiče".

A mostarski festival mladih autora protekao je u prilično teškim uslovima. Odigrani komadi su otvorili niz tema koje ih u ovom društvenom trenutku muče i koji su u punom smislu opravdali moto ovogodišnjeg festivala "Novi početak".

Žiri 41. mostarskog teatarskog festivala - Festivala autorske poetike u sastavu: Zlatko Serdarević, novinar, Merjema Macić, glumica i Kemo Gaštan, redovni gledalac, nakon odgledanih svih predstava i drugih festivalskih programa donio je odluku da se dodijeli pet ravnopravnih nagrada "Mravac".

Pored Banjalučkog studentskog pozorišta, nagrade su pripale i: Eni Husić za autentično tumačenje likova u predstavama Mostarskog teatra mladih 1974 "Oda radosti (Deveta nedovršena)" i "Fatima, nevjesta od boli", Ljubici Ostojić za savremeni dramaturški postupak u predstavi "Fatima, nevjesta od boli" Mostarskog teatra mladih 1974.

Nagrada je dodijeljena i Ansamblu predstave "Šmizle" Gradskog kazališta Vitez za virtuozno igranje žanra komedije, te predstavi "Oda radosti (Deveta nedovršena)" Mostarskog teatra mladih 1974 za predstavu u cjelini.

"Potop" u Nišu

Predstava "Potop" Banjalučkog studentskog pozorišta večeras gostuje na festivalu "Urban fest" u Nišu. Komad se igra ambijentalno, a početak je u 20.30 časova. Ova predstava je osvojila najviše nagrada u istoriji BSP-a (17 izvođenja i 24 nagrade), a u njoj igraju: Anando Čenić, Jelena Stojaković, Natalija Ninić, Ivana Ignjatić i Aleksandar Ševo. Autor predstave je Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana