FEST će ugostiti dobitnike Zlatne palme i Zlatnog lava

srna
FEST će ugostiti dobitnike Zlatne palme i Zlatnog lava

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival - FEST biće održan od 25. februara do 6. marta u Beogradu, na kojem će publici premijerno biti prikazano više od 80 ostvarenja, kao i filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najprestižnija filmska festivala u Kanu i Veneciji Zlatnu palmu i Zlatnog lava.

Manifestacija će biti održana u produkciji Centra beogradskih festivala /CEBEF/, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Slogan ovogodišnjeg festivala je - Novi hrabri svijet i predstavlja igru riječima u odnosu na slogan prvog FEST-a, održanog 1971. godine, koji je glasio " Hrabri novi svijet.

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazani nagrađeni filmovi iz prošle godine, i to ostvarenje Žulije Dukorno "Titan", dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i djelo Odri Divan "Događaj", dobitnik Zlatnog lava za najbolji film na 78. filmskom festivalu u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a u Kombank dvorani 25. februara biće prikazan film srpskog režisera Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović".

Ovo će biti srpska premijera tog ostvarenja, koje je osvojilo brojne nagrade među kojim se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Ovaj srpski film je na tom festivalu osvojio i nagrade za najboljeg glumca /Ibrahim Koma/ i specijalno priznanje žirija za direktora fotografije /Jelena Stanković/.

Nagrada Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće dodijeljena srpskim istaknutim filmskim stvaraocima - režiseru Emiru Kusturici i glumcu Predragu Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. FEST-a, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih marki za svaku deceniju postojanja FEST-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana