Farhadi prvi na Mokroj Gori

Aleksandra Glišić
Farhadi prvi na Mokroj Gori

Mokra Gora - Prvi gost "Kustendorfa", iranski filmski režiser Ašgar Farhadi doputovao je u petak na Mokru Goru, dan uoči svečanog otvaranja sedmog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala.

Farhadi je drugi put na festivalu, a 2012. na "Kustendorfu" je prikazan njegov film "Razvod". Njega su po slijetanju na Mećavnik dočekali režiser i osnivač festivala Emir Kusturica i selektor takmičarskog programa Dunja Kusturica. Priređen je tradicionalni doček sa hljebom i solju.

Prvog dana festivala, poslije svečanog otvaranja, biće prikazan njegov najnoviji film "Prošlost". Farhadi će poslije projekcije održati radionicu sa studentima čiji se filmovi nalaze u takmičarskom programu festivala.

"Kustendorf 2014" biće otvoren u subotu, u 18 časova, na Mokroj Gori koreografskom slikom atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Kako je najavio Emir Kusturica, u glavnoj ulici biće izveden koreografski šou uz disko muziku sedamdesetih i svi elementi u igri sugerisaće koreografiju ubistva Ferdinanda.

- Taj karneval bi trebalo da obilježi ovogodišnji festival, a nastavak započete ideje, na neki način kao njegova kruna, kulminiraće ove godine učešćem više autora ujednačenog kvaliteta - od Ašgara Farhadija do Paola Sorentina, koji predstavlja najznačajnijeg italijanskog autora, najbližeg Feliniju, preko glavnih autora današnjice koji se pojavljuju i pobjeđuju na filmskim festivalima u Veneciji i Berlinu - najavio je Kusturica.

Na sedmom izdanju festivala glavni gosti su upravo Ašgar Farhadi i glumica Berenis Bežo, koja je i predsjednik žirija.

U takmičarskom programu festivala biće predstavljeno 15 filmova studenata i debitanata iz Srbije i inostranstva, koji će se takmičiti za "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje", a njihovi autori učestvovaće i u radionicama, koje će organizovati ugledni filmski stvaraoci.

"Savremene tendencije"

U okviru specijalnog programa "Savremene tendencije" osim "Prošlosti" Ašgara Farhadija, biće prikazani "Gospođica Nasilje" Aleksandrosa Avranasa, "Major" Jurika Bikova, "Velika ljepota" Paola Sorentina, "Mlada i lijepa" Fransoa Ozona i "Sveti GRA" Đanfranka Rozija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana