Evropski umjetnici u Andrićgradu

Aleksandra Madžar
Evropski umjetnici u Andrićgradu

Višegrad - Komad "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, u izvođenju višegradskog Dramskog studija "Prosvjete", otvorio je međunarodni festival akademija dramskih umjetnosti "Mostovi kulture 2014" u Višegradu.

Pozorišna smotra koju organizuje DIS pozorište mladih iz Banjaluke zvanično je počela u srijedu uveče u Andrićgradu.

- Kao što i sam naziv ovog kulturnog događaja govori, željeli smo da napravimo mjesto gdje će se umjetnici susretati, povezati i praviti zajedničke planove za budućnost - rekao je osnivač DIS teatra, reditelj Novica Bogdanović.

Osim pozorišnog dijela programa, kako kaže, publika će imati priliku da uživa i u projekcijama filmova, a program se održava na dvije lokacije - u Domu kulture i Andrićgradu.

- Smatrali smo da će to i učesnicima i posjetiocima biti zanimljivije. Svoje kreativno stvaralaštvo na sceni će pokazati stotinak studenata akademija dramskih umjetnosti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Njemačke i BiH - kazao je Bogdanović.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da pogledaju deset pozorišnih predstava, a predviđeno je i više otvorenih scena. Umjesto ulaznica posjetioci će pozivom na broj 1458 pomoći stanovništvu poplavljenih područja. Lokalni partner festivala, koji će trajati do nedjelje, jeste Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Višegrada.

Mladi i talentovani glumci iz Banjaluke predstaviće se posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju u 12 časova, kada će izvesti predstavu "Vrati mi bar tu pidžamu budalo jedna šašava" na pozorišnoj sceni u Andrićgradu.

Komediju DIS teatra po tekstu Vlastimira Venclika režirao je Miroslav Sinkić. U predstavi, osim Sinkića, igraju Slobodan Miljević i Nataša Krivošija. Nagrade najboljima biće uručene 2. juna u 19 časova.

Program

Dane ispunjene pozorišnom umjetnošću u Višegradu obilježiće i predstave "Ležati na krevetu" iz Rumunije, "Jazavac pred sudom" iz Kostajnice, "Šuti i trpi ili kako hoćete" iz Viteza. Učestvuje i pozorište iz Mrkonjić Grada sa predstavom "Situacija", iz Zrenjanina dolazi komad "Korak", dok će se Italija predstaviti pričom "Slušam tišinu svoje zemlje".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana