Evropski muzeji ponovo zatvaraju vrata

Milanka Mitrić
Evropski muzeji ponovo zatvaraju vrata

BANjALUKA - Vrijeme pandemije u kojem sada živimo okrenulo je svijet naopako, promijenilo navike među ljudima, između ostalog i navike uživanja i posjećivanja mjesta posvećenih umjetnosti.

Prilagodili smo se, navikli da manje koncerte slušamo s maskama i razmaknuti jedni od drugih, da muzeje, biblioteke i druge ustanove posjećujemo pazeći na sve mjere, čuvajući tako sebe, a i rad samih ustanova, ali stvari se opet vraćaju unazad, bar što se većine događaja, a i rada ustanova širom Evrope tiče.

Nakon što su u Austriji, Slovačkoj, Grčkoj i Francuskoj i drugim evropskim državama prije nekoliko dana zatvorene brojne ustanove kulture, među njima i muzeji i Italija i Holandija krenule su tim putem te zatvaraju vrata svojih muzeja.

Vatikan je najavio da će muzeji biti zatvoreni do 3. decembra, zbog povećanog broja zaraženih. Muzeji u Vatikanu bili su zatvoreni nekoliko mjeseci, kada su bile omogućene virtuelne posjete, a ponovo su bili otvoreni u maju. Sačinjeni su iz 54 galerija, koje je prošle godine posjetilo više od šest miliona ljudi.

Muzeji u Evropi, ali i u cijelom svijetu, koji su mjesecima bili zatvoreni, te ponovo otvarani, pretrpjeli su velike finansijske gubitke, a ponovnim zatvaranjem situacija je pogoršana. Institucije kulture, umjetnici i radnici u kulturi trpe ogromne gubitke, a dva mjeseca koja su preostala do kraja ove kalendarske godine ne nude dobru sliku za moguće poboljšanje.

Iako su posjetiocima omogućili maksimalnu zaštitu, i iako je broj osoba koje mogu da borave u zatvorenom prostoru bio ograničen, distanca omogućena, i iako su muzeji prilično bezbjedna mjesta, ipak su bili primorani na ovaj korak.

Među evropskim muzejima koji su ranije zatvoreni su Luvr, Orsaj u Parizu, kao i svjetski poznati Van Gogov muzej u Amsterdamu, koji ne radi od juče.

- Prinuđeni smo da zatvorimo vrata muzeja, ali nadamo se da ćemo biti u mogućnosti ponovo da počnemo da radimo 19. novembra - najavili su iz ovog muzeja.

Muzeji u Belgiji, takođe, prema trenutnim naredbama, ostaju zatvoreni do 19. novembra, dok muzeji u Španiji i dalje ostaju otvoreni, dok mjere ne budu promijenjene. Situacija u Švedskoj nešto je drugačija. Naime, tamošnje vlasti preporučile su publici da ne ide u muzeje do 18. novembra, iako su otvoreni. U Njemačkoj su zatvoreni kafići, restorani, bioskopi, teretane, ali njemačka kancelarka Angela Merkel nije konkretno navela da je muzejima i galerijama zabranjen rad.

- Kada bi se najnovije zatvaranje odnosilo na muzeje, to bi bio ozbiljan problem, za koji ne bi postojala adekvatna nadoknada. Muzeji su se intenzivno spremili za krizu i posjetiocima omogućuju distancu, uz poštovanje mjera higijene. Posjete muzejima su izrazito bezbjedne - naznačili su iz njemačkog Udruženja muzeja.

Iako su u Republici Srpskoj pojedini događaji otkazani, a Narodno pozorište RS i Gradsko pozorište “Jazavac” na određeno vrijeme prestali da rade, muzeji su i dalje otvoreni i rade u skladu s preporukama i mjerama zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana