Etno-grupa Iva: Snijeg pade za jubilej

Cvija Mrkonjić
Etno-grupa Iva: Snijeg pade za jubilej

Banjaluka - Etno-grupa "Iva" iz Doboja deceniju vrijedno radi na očuvanju srpskog muzičkog blaga, a vjernoj publici večeras će pokloniti spot za novu pjesmu "Snijeg pade" koji će biti promovisan u "Mek Tir pabu" u Banjaluci.

Početak promocije najavljen je za 19 časova, a TV premijera biće takođe večeras, poslije Dnevnika 2 na Radio-televiziji Republike Srpske.

Umjetnički rukovodilac i osnivač "Ive" Saša Pavlović najavljuje niz aktivnosti povodom jubileja.

 - Imamo ambiciozne i velike planove za ovu godinu, a namjeravamo da završimo novi album do kraja godine. Trebalo je da imamo veliki koncert na Vidovdan u Doboju, ali je otkazan zbog majskih poplava - kazao je Pavlović.

Student odsjeka Dramska umjetnost na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Dario Đuraković izabrao je pjesmu "Snijeg pade" za svoj ispitni rad. Spot je sniman na tri lokacije i rađen je u koprodukciji Akademije i RTRS -a.

- Scenario i vizuelizacija ne prate kliše savremenih komercijalnih muzičkih spotova. Priča spota zasnovana je na prvom stihu pjesme "Snijeg pade na behar na voće" koji metaforički govori o tome da nešto dolazi kad mu nije vrijeme i kada za to nismo spremni - ističe Pavlović.

Podsjetio je da su poplave u Doboju uništile opremu i vježbaonicu grupe "Iva", pa su im poremetile brojne planove. Međutim, veliki koncert povodom 10. rođendana trebalo bi da održimo krajem ljeta.

- Na albumu imamo 11 pjesama, urađeni su i aranžmani, ostalo je snimanje. Sa novim kompozicijama krećemo u avangardniji ethno-jazz-fusion stil - kaže Pavlović.

Istakao je da "Iva" dobija karakterističniji zvuk, što je za mlade muzičare najveći uspjeh.

Ime

Etno-grupa "Iva" osnovana je 2004. godine u Doboju kao samostalni vokalno-instrumentalni ansambl, a danas ima jedanaest članova. Ime je dobila po ljekovitoj travi koja raste na planini Ozren. Prvi album "Trava iva od mrtva pravi živa" promovisan je u oktobru 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana